Thursday, March 3, 2011

Tiramisu



Kepada penggemar penggemar Tiramisu, lepas ni luorang takyah dah berbondong bondong gi beratur kat kedai kedai kek .. sebab ni dah ada resepi cara mudah nak buat .. tapi kalo luorang tetap nak pegi gak .. den tak dapek nak nolong .. kah kah kah .. ok .. cekidaut~!!

* Bahan-bahan : -

  • 200g Krim Putar
  • 250g Krim Keju
  • 30ml Susu Segar
  • 5 Sudu Besar Gula Halus
  • 180ml Air ( Dicampur Dengan 1 Sudu Teh Serbuk Kopi Segera )
  • 1 Sudu Besar Serbuk Koko
  • 30g Parutan Coklat
  • 20 Keping Biskut Span ( Khas Untuk Membuat Tiramisu )
  • Sedikit Strawberi ( Untuk Hiasan )


* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul krim hingga kental dan ketepikan.
2. Putar krim keju hingga lembut.
3. masukkan susu dan gula serta putar lagi hingga adunan menjadi ringan.
4. Campurkan krim putar & krim keju dan dikacau rata.
5. Celup biskut di dalam kopi dan susun beberapa keping ke dalam mangkuk kaca.
6. Ratakan separuh campuran krim.
7. Ayak serbuk koko diatasnya
8. Celup biskut lagi di dalam air kopi, susun dan tutup dengan baki krim.
9. Akhir sekali ayak serbuk koko dan taburkan coklat.
10. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
11. Hiaskan dengan buah strawberi dan siap untuk dihidangkan.

0 comments:

Comment here

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |