Thursday, July 19, 2012

Foto: Fenomena Alam Yang MenakjubkanAwan yang bergulung gulung yang dirakamkan di Teluk Carpentaria, Australia UtaraFoto ketika ribut yang melanda Montana, USA pada tahun 2010.Ombak Besar yang menghempas Rumah Api di Mare, Peranchis. Perghh .. hampir tenggelam dek bawah. Luorang tengok mamat tu rilek je .. jiwa kena kental kalo nak kerja kat rumah api ni bro.Foto merupakan fenomena geologi yang unik yang dinamakan bentuk mukabumi Danxia. Fenomena sebegini boleh dilihat dibeberapa tempat di negara China dan sebagai contoh foto diatas yang dirakamkan di daerah Zhangye, didalam wilayah Gansu. Warna yang terbit adalah hasil dari percampuran timbunan batupasir merah yang berpadu dengan batu batu yang lain dalam proses selama jutaan tahun.Foto diambil dari sebuah tasik di barat laut Montana, USA. Airnya begitu jernih sehingga dasarnya ternampak begitu cetek, tapi sebenarnya sangat dalam.Lena Pillars, Russia. Batu batu dipinggir Sungai Lena ini kelihatan seperti membentuk tiang tiang yang memagari sungai.


Fenomena ini dapat dilihat dari bandar Skagen, titik paling utara negara Denmark. Ianya adalah tempat pertemuan antara Laut Baltik dan Laut Utara yang mana kedua duanya tidak dapat bercampur disebabkan kelikatan dan ketumpatan air yang berbeza.


Fenomena ini dapat dilihat sebanyak 2 kali dalam setahun di Teluk Mexico. Dianggarkan 10 ribu ikan pari dari Semenanjung Yucatan akan berhijrah ke Florida ketika musim bunga dan akan membuat perjalanan pulang pada musim luruh.Padang pasir yang ditumbuhi dengan Phacelia (Scorpion Weed). Kejadian sebegini hanya terjadi sekali dalam beberapa tahun.


Pokok pokok ini telah dijumpai tumbuh dalam hutan berdekatan Gryfino, Poland. Sebab dan punca yang menjadikan semua pokok ini tumbuh sedemikian masih kekal misteri.

0 comments:

Comment here

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |