Wednesday, December 1, 2010

Jangkitan Kuman Paru Paru

0 comments

SISTEM pernafasan manusia terbahagi kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian bawah terletak di dalam dada dan terdiri daripada saluran pernafasan dan pundi-pundi udara (air sacs). Jangkitan kuman di paru-paru boleh melibatkan saluran pernafasan (bronchitis) dan pundi-pundi udara (pneumonia).


Secara amnya, jangkitan kuman di tisu paru-paru dikenali sebagai pneumonia. Ia adalah jangkitan kuman yang biasa di kalangan kanak-kanak kecil dan orang-orang tua. Ia disebabkan oleh virus atau bakteria. Kadangkala ia juga disebabkan oleh jangkitan awal pada sistem pernafasan di bahagian atas (batuk dan selsema) yang merebak ke bahagian bawah sistem pernafasan. Jangkitan kuman ini boleh melibatkan keadaan yang tidak serius hinggalah kepada keadaan yang membahayakan nyawa.

Tanda-tanda dan gejala

Ini bergantung kepada sebab, umur dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan seseorang kanak-kanak itu. Secara amnya, kanak-kanak akan mengalami :
 • Demam panas
 • Batuk dengan atau tanpa kahak
 • Sakit dada
 • Tiada selera makan, tidak mahu makan
 • Rasa tidak sihat, sering merengek
 • Pernafasan laju atau susah bernafas
 • Muntah atau cirit-birit

Adakah jangkitan kuman paru-paru ini serius?

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen.

Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital:
 • Pernafasan laju
 • Sukar untuk bernafas
 • Bibir menjadi biru
 • Batuk berdarah
 • Tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing

Apakah rawatan untuk jangkitan di paru-paru?

Jenis rawatan bergantung kepada tahap jangkitan. Kebanyakannya adalah tidak serius dan disebabkan oleh virus, oleh itu sistem pertahanan badan memainkan peranan utama untuk melawan penyakit ini. Apabila jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Untuk jangkitan yang tidak serius, ubat boleh diberi dalam bentuk pil.

Anda Boleh mencuba rawatan ini di rumah:
 • Paracetamol
 • Rehat yang secukupnya
 • Minum air yang banyak
 • Sekiranya jangkitan menjadi lebih serius ubat akan diberikan melalui suntikan.
 • Jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Apakah langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan jangkitan kuman ini ?

»» Mengekalkan amalan cara hidup sihat. Amalan kebersihan diri dan persekitaran yang baik. Teruskan penyusuan susu ibu.

»»  Mengambil imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru. Contohnya:
 • Vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles) - wajib untuk semua kanak-kanak di bawah Program Immunisasi Kanak-Kanak Negara.
 • Vaksin influenza (untuk kanak-kanak tertentu yang berisiko tinggi contohnya masalah pernafasan yang kronik, penyakit jantung dan masalah kurang pertahanan badan)
 • Vaksin pneumococcal (juga untuk kanak-kanak yang berisiko tinggi contohnya kanak-kanak yang tiada limpa, sakit buah pinggang yang kronik dan kanak-kanak yang menerima rawatan yang melemahkan sistem pertahanan badan).

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

0 comments

Khutbah ini disampaikan pada 9 Zulhijah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

                              

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kata ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap muslim sebagai amanah suci.

Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Jangan kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.

Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.

Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarkanlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan!, dan tunaikan zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji sekiranya kamu mampu.

Ketahuilah bahawa setiap muslim adalah saudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak akan ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.

Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kata ku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al Quran dan Sunnah ku.

Hendaknya orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah ku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hambaMU.

* Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW. 

Terjemahan Al Fatihah

1 comments

BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani


Al-Fatihah - Surah Pertama 

«1» Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

«2» Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

«3» Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

«4» Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

«5» Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

«6» Tunjukilah kami jalan yang lurus.

«7»  Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

* Juga disebut Ummul Qura atau Ummul Kitab (juga mempunyai lebih dari 20 nama panggilan), merupakan induk kepada keseluruhan ayat Al Quran. Ayat ini diturunkan di Mekah dan menurut yang lebih utama oleh jumhur ulama mengandungi 7 ayat (diperselisihkan samada ayat Basmalah termasuk atau tidak kedalam surah Alfatihah). 

* Ini merupakan terjemahan secara langsung dari ayat ke ayat, bukan berbentuk penafsiran. Sila rujuk Tafsir dan Penerangan dari sumber lain .. :) .. wa bukan ahli dalam hal tu .. tak mo memandai mandai

10 Negara Dengan Populasi Tertinggi

0 comments

Berikut adalah 10 negara yang dibanci dengan kependudukan yang paling padat di dunia. Senarai ini merangkumi jumlah yang melebihi 100 juta orang bagi sesebuah negara. 

Bancian telah dibuat sejak pertengahan tahun 2008 dan data yang dikeluarkan adalah mengikut anggaran pada awal tahun 2010.
 1. China - 1,330,044,544
 2. India - 1,147,995,904
 3. United States - 303,824,640
 4. Indonesia - 237,512,352
 5. Brazil - 196,342,592
 6. Pakistan - 172,800,048
 7. Bangladesh - 153,546,896
 8. Nigeria - 146,255,312
 9. Russia - 140,702,096
 10. Japan - 127,288,416
Mexico ditempat yang ke 11 mengikut anggaran yang terbaru bagi negara yang melepasi tahap 100 juta orang penduduk pada 2010.

*Sumber : Pusat Pengumpulan Data US Cencus Bureau

Tuesday, November 30, 2010

Jelmaan Di Landasan Keretapi

0 comments

Disebelah selatan Daerah San Antonio, Texas, terdapat sebuah lokasi yang berdekatan dengan kawasan San Juan Mission yang merupakan persimpangan antara jalan raya dan landasan keretapi, yang agak popular didalam senarai Cerita Hantu Amerika. Lintasan keretapi itu, sebagaimana yang diceritakan, adalah merupakan tapak kemalangan tragik dimana beberapa kanak kanak sekolah telah terbunuh manakala roh mereka masih bergentayangan di tempat tersebut. Banyak pihak yang ingin tahu lebih lanjut tentang perkara tersebut telah datang dari serata tempat untuk menyaksikan fenomena aneh ini didepan mata mereka sendiri. 

Ceritanya telah menjadi legenda setempat dan dipercayai telah berlegar diantara masyarakat sejak lebih 20 tahun yang lalu. Kisahnya mempunyai berbagai versi namun yang pasti berkisar dari satu cerita yang sama :

Sekitar tahun 1930 an (atau 40an), sebuah bas sekolah yang penuh dengan kanak kanak sedang dalam perjalanan untuk melintasi persimpangan tersebut apabila ia tiba tiba tersekat diatas rel keretapi. Sebuah keretapi yang sedang meluncur laju telah melanggar bas tersebut dan menyebabkan 10 orang kanak kanak terbunuh bersama sama pemandu bas tersebut. 

Sejak dari itu, sebarang kenderaan yang berada di sekitar kawasan kemalangan akan ditolak ketempat yang selamat oleh 'sesuatu' yang tidak dapat dilihat. Orang ramai percaya, perbuatan menolak kereta itu telah dilakukan oleh roh roh mereka yang terkorban demi untuk mengelakkan tragedi dan nasib yang menimpa mereka berulang kembali.

Sehingga ke hari ini, terdapat banyak kenderaan yang beratur dipersimpangan berhantu tersebut untuk memastikan samada perkara ini benar atau sekadar cerita orang.  Para pemandu memberhentikan kereta pada jarak 20 ke 30 meter dari landasan dan meletakkan gear pada kedudukan neutral malah ada yang sengaja menutup enjin. Sangat jelas, biarpun dalam keadaan mendaki  bukit, kereta akan mula bergerak dengan perlahan pada awalnya dan sedikit demi sedikit menambah kelajuan sehingga ia tiba di cerun dan seterusnya melepasi landasan - sesuatu yang menambah keanehan dengan gerakan melawan graviti dan ini berlaku pada setiap kenderaan. 

Bukan itu sahaja, lanjutan dari cerita ini adalah kesan serbuk putih yang seakan akan talkum atau bedak bayi yang terserak di bonet dan bumper belakang kereta. Kelihatan diatas serbuk itu, kesan jari dan tapak tangan yang bersaiz kecil. Ramai yang telah menguji cerita ini mengaku, memang mereka boleh melihat kesan tapak tangan kanak kanak diatas serbuk tersebut.

Gambar asli oleh Andy & Debi Chesney
Pengalaman Unik

Fakta atau fantasi ? Adakah ianya benar benar fenomena aneh ataupun sekadar cerita rakyat yang ditokok tambah oleh para penggemar misteri yang mempunyai daya imaginasi yang tinggi ?

Salah seorang yang mempunyai pengalaman unik berhadapan dengan perkara tersebut adalah seorang presiden kumpulan Wayanay Inka, sebuah persatuan muzik di Peru yang bernama Brenda Pacheco. Ujarnya ketika menulis di mysa.com "Saya meletakkan kereta dengan gear neutral, mengalihkan kaki dari penginjak, dan kereta saya mula bergerak laju menuju ke landasan, melintasi kawasan 'bump' dan turun ke kawasan bertentangan .. dan ya , keluar dari kawasan bahaya"

Pacheco juga berjaya menemukan kesan serbuk putih dbelakang keretanya. "Saya berasa sangat teruja, segera keluar dari kereta dan terus kebelakang, disana saya dapati kesan tapak tangan yang kecil, sangat terang dan jelas dan sangat sangat kecil. Tanda itu sangat sempurna sehingga kita boleh melihat garis ditapak tangan dan bentuk pusaran jari"

Beliau menjadi sangat takjub dengan apa yang di alami dan kejadian itu mendorongnya untuk mencuba sekali lagi. Cubaan yang kedua ini membuahkan hasil yang lebih memeranjatkan. "Setelah kejadian yang serupa berulang, saya terus memerika belakang kereta saya dan kali ini kesan tapak tangan itu turut kelihatan sehingga ke cermin pintu belakang, disamping satu tapak tangan milik orang dewasa dibahagian tepi pintu belakang. Mungkin kah ini kesan tapak tangan dari pemandu bas tersebut .. ? Inilah yang saya fikirkan" katanya mengakhiri catatan. 

* Kisah disebalik cerita ini mungkin sahaja tidak wujud, tetapi terlalu banyak perkara yang terjadi yang menuntut kepada penjelasan . Apakah yang paling logik untuk menerangkan perkara ini ? 

Mencabar Keretapi

0 comments

Kepada mat mat rempit, kaki racing atau sesapa  yang suka buat menda menda yang boleh menerbangkan nyawa .. luorang try le buat cam debudak Russia ni .. baru betul dasat .. challenge ngan keretapi .. sape lagi pantas .. kah kah kah .. one of .. samada boleh balik ngan senyum .. ataupun berkecai macam tembikai kena lambung .. huhuhu

Tapi menda ni kena buat ikut timing .. kalo pemandu ketapi tu dah nampak dari jauh .. mungkin dia sempat brek , so hilang le thrill .. kena tunggu sampai bebetul dah dekat .. baru lompat ke landasan .. tak paham ? ok wa turunkan cara cara dia step by step .. lepas ni kita boleh dok sama tinggi ngan bebudak Russia nun dalam buat perkara perkara tak berpekdah .. kah kah kah 

memula .. lompat dan terus baring .. jangan terus tido plak 

kemudian .. bebuat je macam takde apa yang terjadi .. nak nyanyi satu lagu pon boleh

kena sabar .. tunggu sampai ketapi tu abih .. kalo tak sabar .. sape suh buat .. huhu

bih tu .. ketapi dah abih jalan .. tak reti reti nak bangun ?

lepas tu boleh le terus balik rumah masak nasi .. kira dah bagus le masih idup 
Begitu le adanya .. so ada sesape berani nak buat ? keh keh keh ... dah macam takde menda lain je diowang nak testing .. wa rasa .. daripada luorang nak try menda menda tak senonoh ni .. baik le luorang gi masuk kursus buat kek ke .. fotografi ke .. paling cikai pon gi mintak keje kilang .. ada gak pekdah boleh tolong mak bapak .. bila ada duit lebih skit .. belanja wa .. apa ade hal .. kah kah kah .

Iblis Dengan Ahli Neraka

2 comments

DALAM sebuah hadith diterangkan bahawa apabila penghuni neraka sudah sampai di neraka, maka di situ disediakan sebuah mimbar dari api, dipakaikan pakaian dari api, bermahkota dari api dan diikat iblis itu dengan tali dari api. 

Kemudian dikatakan kepada Iblis laknat: “Wahai Iblis, naiklah kamu ke atas mimbar dan bersyarahlah kamu kepada penghuni neraka.” 

Setelah Iblis menerima arahan maka dia pun naik ke atas mimbar dan berkata: “Wahai para penghuni neraka.” Semua orang yang berada dalam neraka mendengar akan ucapannya dan memandang mereka kepada ketua mereka iaitu Iblis. Kata Iblis: “Wahai orang-orang yang kafir dan orang-orang munafiq, sesungguhnya Allah SWT telah menjanjikan kepadamu dengan janji yang benar bahawa kamu semua itu mati dan akan dihalau dan akan dihisab dan akan menjadi dua kumpulan. Satu kumpulan ke syurga dan satu kumpulan ke neraka Sa’ir.” 

Berkata Iblis lagi: “Kamu semua menyangka bahawa kamu semua tidak akan meninggalkan dunia bahkan kamu semua menyangka akan tetap berada di dunia. Tidaklah ada bagiku kekuasaan di atasmu melainkan aku hanya mengganggu kamu semua. akhirnya kamu semua mengikuti aku, maka dosanya adalah untuk kamu. Oleh itu janganlah kamu mengumpat aku, mencaci aku, sebaliknya umpatlah dari kamu sendiri, kerana sesungguhnya kamu sendirilah yang lebih berhak mengumpat daripada aku yang mengumpat.” 

Gambar : Sekadar Hiasan
Berkata Iblis lagi: “Mengapakah kamu tidak mahu menyembah Allah SWT sedangkan dia Allah yang menciptakan segala sesuatu?” 

Akhirnya Iblis berkata: “Hari ini aku tidak dapat menyelamatkan kamu semua dari seksa Allah, dan kamu juga tidak akan dapat menyelamatkan aku. Sesungguhnya pada hari aku telah terlepas dari apa yang telah aku katakan kepada kamu, sesungguhnya aku diusir dan ditolak dari keharibaan Tuhan seru sekalian Alam.” 

Setelah mereka (ahli neraka) mendengar kata-kata Iblis itu maka mereka melaknati Iblis itu. Setelah itu Iblis dipukul oleh Malaikat Zabaniah dengan tombak dari api dan jatuhlah dia ke tempat yang paling bawah, dia kekal selama-lamanya bersama-sama dengan orang-orang yang menjadi pengikutnya dalam neraka. 

Malaikat Zabaniah berkata: “Tidak ada kematian bagi kamu semua dan tidak ada pula bagimu kesenangan, kamu kekal di dalam buat selama-lamanya.” 

Janganlah kita menjadi orang yang bodoh apabila kita tahu bahawa Iblis itu hanya menipu kita, Iblis itu adalah musuh ketat kita. Oleh itu janganlah sekali-kali kita ikut menjadi ahli keluarganya, selagi kita bernafas cepatlah kita kembali ke pangkal jalan kalau nafas sudah berhenti maka segala-galanya tidak berguna lagi. 

Mereka yang takut kepada Allah SWT adalah orang yang akan mendapat kebahagiaan di dunia dan di akhirat, oleh itu sembahlah hanya kepada Allah. Orang yang takut kepada Allah SWT adalah mereka ini disebut orang yang amanah, orang yang bersopan santun, orang yang menganggap semua orang Islam itu sebagai saudaranya. 

Mereka yang mencabar kekuasaan Allah SWT dengan berketuakan Iblis dan Syaitan adalah mereka ini dikenali sebagai kaki bohong, kaki pencuri, kaki judi, kaki arak, kaki dadah dan sebagainya. bagi mereka ini setiap yang sama dengan mereka adalah ahli atau kakitangan Iblis. Kerja mereka adalah menjatuhkan maruah mereka sendiri dan menghancurkan Islam.

Amalan Pemakanan Yang Tidak Sihat

0 comments

KEBULURAN atau kekurangan makanan sememangnya tidak menjadi isu lagi selepas lebih 50 tahun negara ini mencapai kemerdekaan. Terbukti Malaysia telah menangani isu ini dengan jayanya sehinggakan kalau dulu orang mati tidak makan tetapi kini istilahnya berbeza pula mati kerana terlebih makan.

Walaupun cukup makan bukan bermakna semua rakyat negara ini mengamalkan corak pemakanan yang betul. Ini kerana mengikuti laporan kajian Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi Ketiga yang diadakan pada tahun 2006, terdapat bilangan kanak-kanak di negara ini yang mengalami masalah kekurangan berat badan dan berlebihan berat badan yang membimbangkan.

Bendahari Kehormat Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA), Datuk Dr. Musa Mohd. Nordin berkata, status pemakanan kanak-kanak di Malaysia telah menjadi suatu masalah yang membimbangkan di negara ini.
"Yang lebih membimbangkan lagi, kebanyakan daripada kanak-kanak ini ialah kanak-kanak yang berumur di antara satu hingga enam tahun,'' katanya 

Dr. Musa turut mengingatkan masyarakat Malaysia supaya memberi perhatian terhadap perkembangan yang membimbangkan ini dan mula mengambil isu pemakanan sebagai isu serius. Ini kerana katanya, pemakanan membawa manfaat yang tinggi kepada kanak-kanak sama ada dari segi perkembangan fizikal mahupun mental.

Ibu bapa perlu mendalami isu-isu kesihatan berkaitan pemakanan kanak-kanak serta berkongsi cara penyelesaian. Antara yang perlu ditekankan adalah pengetahuan dalam kepentingan nutrisi awal untuk tumbesaran si manja, implikasi tabiat pemakanan terhadap kesihatan dan memberi tip untuk mengatasi masalah cerewet makan dan masalah pemakanan yang lain.

Al Quran Mendahului Sains

0 comments

Manusia hari ini cerdik, pintar dan berpelajaran berdasarkan akademik serta fakta sains. Ini mungkin kerana sistem pendidikan yang menekankan dan memberi penumpuan dalam bidang sains. Tidak hairanlah kita hari ini mengenali nama saintis dan kagum dengan penemuan mereka. Penciptaan teknologi canggih membantu penemuan baru rahsia alam.

Seperkara yang kita patut tahu, penemuan baru ini selari dengan penyataan al-Quran malah ia sudah lama disebut dalam kitab suci itu. Jika kita boleh berbangga dengan penemuan sains semestinya kita patut lebih takjub dengan kecanggihan al-Quran berabad dahulu mendahului zaman, malah manusia memerlukan masa yang panjang ribuan tahun memahami sentuhan ayat al-Quran mengenai alam dan sains. 

Antara ayat mengenai sains ialah yang berkaitan dengan pengembangan alam. Firman Allah yang bermaksud: “Dan, langit Kami bangunkan dengan kekuasaan Kami. Sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya.” Ayat ini menceritakan mengenai pengembangan alam. Ini bermaksud langit diluaskan oleh Allah. Allah sudah menyatakan ribuan tahun dahulu, jika ada orang yang menolak al-Quran kerana menyangka dirinya maju dengan sains, sepatutnya tunduk dengan fakta ini.

Pada tahun 1929 Edwin Hubble dengan menggunakan alat canggih meneropong ke langit mendapati alam ini sebenarnya mengembang dan membesar malah saintis sekarang ini berupaya mengukur kelajuan pengembangan alam. 

Kedua, ayat berhubung teori Big Bang. Hal ini sudah lama disentuh ribuan tahun dulu dalam surah al-Anbia': 30, bermaksud: “Apakah orang kafir tidak melihat bahawa sesungguhnya langit dan bumi pada asalnya bercantum satu kemudian Kami pisahkan (letupkan) antara kedua-duanya.” Maknanya langit dan bumi asalnya melekat bercantum, Allah pisahkan antara keduanya dengan udara. 

Teori Big Bang diasaskan oleh formula umum ‘Theory Of Relativity’ oleh Einstein 1915, kemudian disahkan pakar fizik Rusia pada 1922. Pada 1929 teori ini disahkan Edwin Hubble. Cuba bayangkan hakikat yang ditemui pada abad 20 ini telah dijelaskan oleh al-Quran sejak 1400 tahun dulu. 

Segala penemuan ini selari penyataan ayat al-Quran yang menunjukkan al-Quran “Kalamullah” kerana ilmu sains belum berkembang pada zaman Nabi Muhammad (s.a.w), tambahan pula tiada sebarang kemudahan yang tidak memungkinkan manusia mengetahui asal-asul alam ini. Benarlah al-Quran bukan ciptaan Muhammad SAW. 

Jadi tidak hairan sekiranya orang Islam mendahului bangsa lain dari sudut ketamadunan. Ini kerana al-Quran berada di hati mereka, sebagaimana disebut dalam pertemuan lalu al-Quran bukan hanya dibaca tapi juga untuk memakmurkan alam ini. Percikan daripada kehebatan al-Quran inilah terbinanya tamadun di Iraq, Sepanyol, Turki, India , Afrika dan Barat mempelajari daripada Islam seterusnya mengembangkan lagi menurut acuan mereka.

Yang tidak seronoknya mereka menimbus serta memadamkan sumbangan Islam dalam dunia sains malah memutar belit fakta sejarah dengan menuduh Islam tidak menyumbang apa-apa. 

Justeru, dalam menimba ilmu, kita jangan lupa melihat sejarah tamadun Islam. Belajar di Barat untuk mencari ilmu bukan satu kesalahan, yang kita bimbang sebelum dapat ilmu sudah jadi Barat, pergaulannya, pakaiannya dan budayanya. 

Marilah kita maju dengan acuan dan budaya kita sendiri, berpaksikan al-Quran, sunnah.

* Sumber : Petikan dari  Ustaz Mohd Zawawi Yusoh

Monday, November 29, 2010

Biografi Imam Bukhari

0 comments

Nama penuh beliau ialah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin Al-Mughirah bin Bardizbah dan dikenali dengan nama qunyah Abu Abdillah. Dilahirkan pada hari Juma'at 13 Syawal, 194 H di sebuah negeri yang bernama Bukhara dan dari situ beliau mendapat Al Bukhari yang bermaksud orang dari Bukhara.  Al Ju'fi pula merupakan gelaran bagi keturunannya yang merupakan asal bagi nasab kepada gabenor negeri tersebut, Yaman Al Ju'fi. Dikatakan bapa kepada moyang beliau yang bernama Bardizbah adalah penganut ajaran Zoroaster (Majusi) yang merupakan agama asal orang orang Parsi dan moyangnya pula Al Mughirah, adalah orang yang bertanggungjawab membawa keluarga ini memeluk Islam dihadapan gabenor tersebut sehingga keseluruhan keluarga Al Mughirah dinisbahkan kepada nasab Al Ju'fi.

Ayah beliau, Ismail bin Ibrahim merupakan salah seorang ulama hadith yang  menerima periwayatan dari Imam Malik bin Anas, Hammad bin Zaid, dan sempat bergandingan dengan Abdullah bin Mubarak. Riwayat hadith dari ayahnya tersebar luas dikalangan orang Iraq. Imam Bukhari sempat membesar dengan bimbingan ayahnya biarpun tidak lama, sehingga mekar kecintaannya kepada As Sunnah, sebagaimana pernah dinyatakan kepada beliau oleh ayahnya "aku tidak mendapati pada hartaku satu dirham pun dari jalan haram atau satu dirham pun dari jalan syubhat", maka tumbuhlah jiwanya dalam tawadhu' dan sentiasa berpegang pada agama.

Proses Pembelajaran 

Imam Bukhari, yang dibesarkan oleh ibunya, merupakan seorang kanak kanak yang cerdas dan sentiasa menumpukan perhatian dalam pengajian. Sejak kecil lagi beliau telah mempunyai kemampuan untuk menghafaz Al-Quran, membaca dan menulis. Ketika berumur 10 tahun, beliau semakin aktif menyertai majlis majlis ilmu hadith, sehinggakan ketika beliau berumur 11 tahun, beliau telah mampu menegur seorang guru hadith yang khilaf dalam menyampaikan urutan urutan sanad hadith. Ketekunan dan kerajinan beliau dalam ilmu telah membuatkan beliau hafaz 30 juzuk Al Quran dan lebih 70 ribu hadith beserta sanad lengkapnya hanya ketika beliau berumur 16 tahun.

Guru-Guru beliau antaranya ialah  
 1. Abu Asim An-Nabil.
 2. Makkiyah bin Ibrahim.
 3. Muhammad bin Isa At-Tabba'.
 4. Ubaidullah bin Musa.
 5. Muhammad bin Salam Al-Bikandi.
 6. Ahmad bin Hambal.
 7. Ishak bin Mansor.
 8. Khalad bin Yahya bin Safuan.
 9. Ayub bin Sulaiman bin Bilal.
 10. Ahmad bin Isykab. 

Ilmu yang dikuasai oleh Imam Bukhari
 • Hadith - Beliau sangat teliti dalam penjagaan dan hafalan beliau tentang hadith hadith yang diterimanya samada tentang sanad (perawi) atau matannya(isi). Pengetahuannya mencapai tahap yang sangat tinggi dalam disiplin ilmu ini.
 • Tafsir - Sebagaimana keahlian nya dalam bidang hadith, begitu juga perhatian dan kefahaman beliau dalam disiplan tafsir sehingga beliau menguasainya dengan begitu baik sekali.
 • Fiqh - Sebelum namanya tersohor dalam bidang hadith, beliau terlebih dahulu dikenali sebagai ahli fiqh dan seorang mujtahid yang terkemuka. Beliau selesai mengarang sebuah kitab fiqh ketika berusia 18 tahun. Ini tidak menghairankan kerana Imam Bukhari adalah orang yang cemerlang dalam ilmu hadith, bahasa arab selain pengetahuannya yang tinggi tentang mazhab ahli fikir dan perbahasan hukum oleh Sahabat dan para Tabi'in yang dipelajarinya semenjak umurnya masih terlalu muda. Kefaqihan beliau dalam bidang ini diakui oleh ulama ulama terkemuka pada masa itu seperti Naim bin Hamad Al Khaza'i, Muhammad bin Basyar dan Abu Mus'ib Az Zuhri.
 • Tawarikh Dan Salasilah - Beliau pernah berkata "Ketika aku berumur 18 tahun, aku mula mengarang kisah kisah para Sahabat dan para Tabi'in, mengarang sejarah Madinah disebelah maqam Rasulullah, dan aku mengarang kitab itu pada malam bulan mengambang". Antara lain beliau juga pernah mengatakan "Satu nama walaupun kecil nilainya, aku tetap menganggap ia mempunyai cerita melainkan jika aku tidak ingin memanjangkan penulisanku". Kitab yang dimaksudkan ini diberi nama At Tarikh Al Khabir dimana ianya sangat teratur dengan pengkhususan mengikut bab. Lanjutan dari ini lahirlah At Tarikh Al Ausat dan As Saghir, dimana beliau tidak meninggalkan satu nama pun dalam penulisannya tentang orang orang yang mewariskan ilmu kepadanya, membuktikan penguasaannya tentang biografi, sejarah dan tarikh adalah sangat tinggi dan tiada seorang pun dapat menandinginya.
 • Jarhuwa Ta'dil - Beliau merupakan orang pertama yang mempraktikkan dan mengajarkan ilmu Jarah dan Ta'dil. Sanad hadith tidak lepas dari pemerhatiannya. Ilmu ini dapat membezakan antara perawi hadith yang benar, perawi yang mencampur adukkan hadith, perawi lemah dan perawi palsu. Seringkali hadith yang diterimanya mempunyai kecacatan dan beliau dengan mudah memperbetulkannya. Imam Bukhari sangat berhati hati dalam menyebutkan kecacatan dalam periwayatan samada lafaz atau matan kerana dikhuatiri akan memberi aib kepada periwayat. Ini juga melambangkan sifat wara' dan ketinggian budi pekertinya.
 • Ilal - Bermaksud kecacatan yang tersembunyi dalam hadith. Cabang ilmu ini merupakan sesuatu yang amat rumit disebabkan perincian nya yang sangat sukar tentang sesuatu yang tidak zahir. Ahli hadith yang tidak memberikan perhatian kepada ilmu ini kebiasaannya tidak mampu untuk membezakan antara sebuah hadith sahih dan hadith dha'if. Bertitik tolak dari ilmu ini beserta kesemua ilmu diatas, maka lahirlah sebuah kitab agung yang dikatakan kitab suci kedua setelah Al Quran yang diberi nama Sahih Al Bukhari. 

Lahirnya Kitab Sahih Al Bukhari 

Ketika berusia 18 tahun, ibu beserta abangnya, Ahmad bin Ismail, telah mengajak Imam Bukhari untuk berangkat ke Mekah bagi menunaikan ibadah haji. Disana, beliau mendapati kota itu dipenuhi dengan ulama ulama hadith yang membuka pengajian ilmu. Tentu sahaja beliau tidak akan melepaskan peluang ini, maka setelah selesai mengerjakan ibadah haji, beliau telah memutuskan untuk terus tinggal di Mekah sementara ibu dan abangnya kembali ke negeri asal mereka, Bukhara. 

Ditempat baru ini, beliau sering berulang alik antara Mekah dan Madinah dimana beliau telah mula mengarang biografi tokoh tokoh terkemuka dalam bidang hadith sehingga lahirlah karya pertama beliau dalam bidang ini yang diberi nama At Tarikh. Kitab ini begitu cepat tersebar ke segenap pelusuk dunia Islam dan menjadi pembicaraan orang ramai. Namanya mulai mengharum sehinggakan kemana sahaja beliau pergi samada ke Mesir, Sham, Baghdad , Kufah dan lain lainnya, beliau diberikan penghormatan yang tinggi oleh ulama ulama hadith. Kekaguman yang timbul sehinggakan salah seorang ulama hadith terkemuka, Ishaq bin Rahuyah telah mempersembahkan kitab ini kehadapan gabenor negeri Khurasan, Abdullah bin Thahir Al Khuza'i yang juga berasa takjub dengan susunan dan penghasilan karya yang begitu mempersonakan.

Suatu hari ketika di Khurasan, beliau telah sempat singgah di sebuah majlis ilmu kendalian Ishaq bin Rahuyah. Para hadirin yang ada ketika itu telah menyarankan agar beliau mengumpulkan hadith hadith Nabi kedalam satu kitab, memandangkan bagi mereka, beliau adalah seorang yang ahli dalam ilmu hadith dan periwayatannya. Imam Bukhari menerima usul ini, maka bermulalah karangan beliau dalam menghasilkan sebuah kitab yang muktabar dan menjadi rujukan kita pada hari ini iaitu Al Jami'us Sahih Al Musnad min Hadithi Rasulillah wa Sunani Ayyamihi, yang lebih kita kenali sebagai Sahih Al Bukhari. 

Kitab ini mengambil masa selama 16 tahun untuk disudahkan dimana Imam Bukhari telah menyaring sebanyak 600 ribu hadith dan memilih sejumlah 7275 hadith yang beliau yakini sahih untuk dimuatkan kedalam kitab tersebut. Segera buah tangan dari Imam Bukhari menjadi masyur dan mendapat perhatian yang tinggi termasuk dari Imam Ahmad bin Hanbal, Yahya bin Ma'in, Ali Al Madini serta lain lainya.

Sekitar Pujian Ulama Terhadap Imam Bukhari 

Al-Imam Al-Hafiz Abil Hajjaj Yusuf bin Al-Mizzi meriwayatkan dalam kitabnya yang berjudul Tahdzibul Kamal fi Asma’ir Rijal beberapa riwayat pujian para ulama Ahli hadith dan sanjungan mereka terhadap Muhammad bin Ismail Al-Bukhari. Di antara beberapa riwayat itu antara lain ialah pernyataan Al-Imam Mahmud bin An-Nadhir Abu Sahl Asy-Syafi’i yang menyatakan: “Aku masuk ke berbagai negeri iaitu Basrah, Syam, Hijaz dan Kufah. Aku melihat di berbagai negeri tersebut bahawa para ulamanya bila menyebutkan Muhammad bin Ismail Al-Bukhari selalu mereka lebih mengutamakannya daripada diri-diri mereka.

Al-Imam Muhammad bin Abi Hatim meriwayatkan bahawa Hasyid bin Ismail dan seorang lagi (tidak disebutkan namanya), keduanya menceritakan: “Para ulama Ahli Hadith di Basrah di zaman Al-Bukhari masih hidup merasa lebih rendah pengetahuannya dalam hadith dibanding Al-Imam Al-Bukhari. Padahal beliau ini masih muda belia. Sehingga pernah ketika beliau berjalan di kota Basrah, beliau dikerumuni para penuntut ilmu. Akhirnya beliau dipaksa duduk di pinggir jalan dan dikerumuni ribuan orang yang menanyakan kepada beliau berbagai masalah agama. Padahal wajah beliau masih belum tumbuh janggut pada dagunya dan juga belum tumbuh misai.”

Kitab Kitab Beliau Yang Sempat Kita Warisi 

» Al-Jaami' As- Sahih
Dikenali sebagai Sahih Bukhari.

» At- Tarikh Al Kabir. 
Ia merupakan karangan yang paling indah dan baik mengikut bab begitu juga topiknya. Perawi-perawai hadis semenjak dari zaman sahabat sehinggalah zaman beliau serta mengandungi perbahasan tentang kecacatan-kecacatan Hadith, Jarah, Ta'dil dan sebagainya. Ia telah dicetak di Hyderabad di India pada tahun 1691 M dengan disemak oleh Al-Allaamah Abdul Rahman Al-Mu'allimi Rahimahullah.

» At-Tarikh Al-Ausat.
Ia disusun selama beberapa tahun dan tiba kepada kita darinya potongan kitab ilmu islam yang terdahulu.

» At-Taarikh As-Soghir.
Ia disusun beberapa tahun dan dicetak berulang kali.

» Kitab Al-Kuna.
Ia dicetak sebagai lampiran Kitab At-Taarikh Al-Kabir dipercetakan Hyderabad.

» Adh-Dhu'afa'.
Terdapat dua kitab dengan nama tersebut iaitu Saghir (kecil) dan Kabir (besar). Mengandungi sejumlah perawi-perawi hadith yang lemah.

» Al-Adab Al- Mufrad.
Merupakan kitab adab dan akhlak yang elok lagi baik mengikut bab dengan cara terkini dan telah dicetak sebanyak beberapa kali.

» Al-Qiraat Khalfa Al-Imam (bacaan dibelakang imam).
Dikenali sebagai Juz Al-Qiraat. Mengandungi masalah bacaan makmum dibelakang imam dan menyokong hujah tentang diwajibkan membaca Al-Fatihah pada setiap rakaat dalam apa jua keadaan, sekalipun orang yang mendirikan sembahyang itu sebagai imam, makmum atau bersendirian, samada di dalam sembahyang yang tidak dinyatakan bacaannya ataupun yang dinyatakan bacaannya malah tidak dikira rakaat tanpanya. 

» Mengangkat kedua-dua tangan dalam sembahyang.
Dikenali dengan Juz Raf'ul Yadain. Imam Bukhari membentangkan masalah orang sembahyang mengangkat kedua-dua tangan apabila melakukan takbiratul-ihram dan semasa berpindah rukun.

» Kejadian Perbuatan Hamba.
Kandungannya adalah tentang permasalahan pegangan (akidah) iaitu perbuatan-perbuatan hamba adalah merupakan makhluk dan kalam Allah iaitu Al-Quran adalah bukan makhluk. Faktor yang mendorong beliau mengarang kitab tersebut adalah sebagai suatu ujian yang dihadapi tentang masalah tersebut.

Karangan-Karangan Imam Bukhari yang masih lagi tidak dijumpai.
 • Berbuat baik terhadap dua Ibubapa.
 • Al-Jami' Al-Kabir.
 • Al-Musnad Al-Kabir.
 • At-Tafsir Al-Kabir.
 • Al-Asyribah (minuman).
 • Al-Hibah (pemberian).
 • Usama As-sahabah (nama-nama sahabat).
 • Al-Mabsut.
 • Al-Wihdan.
 • Al-Ilal (kecacatan-kecacatan).
 • Al-Fawaid (faedah-faedah).
 • Masalah Sahabat dan Taabi'in.
 • Guru-guru Imam Bukhari. Di dalamnya menyebut tentang guru-gurunya yang menjadi tempat beliau berguru.


Imam Bukhari meninggal dunia di sebuah desa bernama Karthanka, Samarkand, pada malam Sabtu, 1 Syawal 256 Hijrah (malam Hari Raya Aidilfitri). Ketika itu beliau berusia 62 tahun. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir, beliau sempat berwasiat agar mayatnya nanti dikafani dengan tiga lapis kain kafan tanpa imamah (ikat kepala) dan tanpa baju. Dan beliau berwasiat agar kain kafannya berwarna putih. Semua wasiat beliau itu dilaksanakan dengan baik oleh kerabat beliau yang menguruskan jenazahnya. 

Wallahua'lam 

Sunday, November 28, 2010

Pening Tahap 4

1 comments


Rock N Roll Lu Punya Suka

Hadoih.. Beberapa hari kebelakangan ni wa rasa lemau memikirkan blog ni. Adakah wa dah termasuk kedalam nuansa ke'berong'an tanpa sedar ? ataupun wa dalam proses tersampuk ngan misteri secawan milo ? keh keh keh .. apa pun dengan kadar segera, wa terpaksa stay dalam kehenseman tanpa ragu ragu .. sebab blog ni masih panjang perjalanannya.

Masa awal wa nak mulakan blog ni .. tak banyak yang wa fikirkan. Yeah .. knowledge or read, write n post. Tujuan wa cuma satu, blog untuk info .. sekurang kurangnya untuk koleksi diri .. sebab tu wa namakan catatan-karmic. Methode nya mudah, dari  pembacaan, rujukan, tontonan, ikutan, pengalaman dan memacam medium lain, kemudian wa kumpul, saring, edit ikut kesesuaian diri sendiri. Then, wa kategorikan ikut tajuk yang sesuai dengan post supaya senang wa nak rujuk/baca bila masa senggang. Atas sebab tu, pada mulanya, template blog yang wa pilih sangat minimum, sekadar berbasa-basi, plain dan menjemukan. (actually dah banyak kali bertukar tukar address, title ngan template) takde label, takde iklan dan takde meta tag untuk SEO (Pengoptimum Enjin Carian). Ye le, sekadar untuk diri sendiri ngan kengkawan yg terapat.

Kemudian, (baca ngan efek seram dan bulu roma yang merinding tak hengat) datang lak fikiran yang entah dari planet mana, rasa cam nak open ke public.. kongsi info ngan luorang.. bak kata orang ulu Papua New Guinea - Why Not ? Almaklum, kategori Info dan Pengetahuan Am (bukan Amran tau.. dia tak tau apa apa pasal blog ni.. kah kah kah) amat luas skopnya, mencakupi pelbagai aspek dalam hidup dari sekecil kecil perkara sehingga ke hal hal pentadbiran dan ianya boleh datang dari sudut yang tak tersangka .. ceh wa cakap dah gaya profesor. Jadi, mungkin saja apa yg wa kongsikan, adalah sesuatu yang luorang dah pon baca, tatap atau dengar tapi apa ada hal,  ilmu tu sendiri bersifat anjal, berkembang, dan sentiasa ada pembaharuan, gitu gak le blog ni, wa cuba tampilkan ngan gaya yg tersendiri, penuh ngan unsur berlagak namun dihiasi ngan gaya manja .. kah kah kah.

Seterusnya, bila dah nak jadikan terbitan umum, timbullah memacam perkara yang merasuk wa sampai wa minum pon rasa haus, makan plak rasa lapar dan banyak lagi perkara yang boleh menyumbang kepada tumbesaran ukurlilit pinggang wa secara extreme, atau dalam ertikata lain .. macam ada sebiji tembikai dalam perut .. huhuhu. Datanglah isu nak memper'ensem'kan penampilan blog, halatujunya, susun aturnya, tajuk yang sesuai, isi yang mantap, script script java, tips/trick dan hacks, meta tags untuk SEO, internet yang diserang demam malaria tapioka dan memacam perkara yang boleh membuatkan kepala rasa cam nak membelon. Ada plak memember yang mintak supaya wa tumpu pada sesuatu isu yang tertentu cam agama ke, politik ke, lawak, hal ehwal semasa termasuklah isu isu perjambanan.. hak hak hak.. poning pokcik.

Above all that, wa rasa, wa perlu kekal ngan tujuan awal blog ni dibina. INFO & PENGETAHUAN AM (mungkin je wa start ngan blog lain kalo diperlukan untuk isu yang spesifik). Supaya wa tak pening lagi dalam menentukan arah tuju blog walopon skang ni pon dah nampak cam tak tentu arah .. kah kah kah. Apa yang wa harapkan, kalau boleh (rayuan gombal ni), luorang kunjung lah selalu, buat cam arkib info sendiri, komen le mana yang patut (pakai anonymous pon takpe) , kritik le bila perlu, bagi le pandangan yang membina, share ngan member, klik le kat memana yang sesuai dan kalo luorang nak kirim posting pon boleh . Dengan itu, mungkin akan menjana semangat wa untuk terus mengemaskini (sebab kebanyakan blog tumbang selepas 2 tahun). 

Tu je le kot yang wa nak kata untuk kepeningan tahap 4.. kalo cakap bebanyak kang .. luorang plak yang terjangkit pening yang tak ketahuan .. keh keh keh .. apa apa pon .. stay kewlz .. smile .. and luv ye oll ~!! Adios .

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |