Saturday, November 20, 2010

Bahagian Dan Martabat Hadith

0 comments

Berbeza dengan Al Quran yang bersifat mutawatir dan qath'ie, Hadith (kecuali Hadith Mutawatir) hanyalah bersifat dzanni belaka. Ia berbeza beza dari segi martabat dan tidak sama cara penerimaan dan pengamalannya. Ada yang wajib diterima dan diamalkan manakala sebaliknya ada pula hadith yang wajib DITOLAK dan TIDAK HALAL digunakan dalam semua perkara.

Untuk menerima dan menolak sebuah hadith hendaklah dilihat pada sanadnya (jalan hadith) dan pada matannya (kandungan hadith). Jika sanad dan matannya sahih, maka ianya diterima dan diamalkan, tetapi jika sanadnya tidak sahih, atau matannya tidak sahih, atau kedua duanya sekali tidak sahih maka hadith itu tertolak dan tidak boleh diamalkan. 

Berdasarkan kuantiti sanadnya, maka sekalian hadith itu dibahagikan kepada 2 kategori iaitu 
 1. Hadith Mutawatir 
 2. Hadith Aahad. 
Hadith Aahad itu pula terbahagi kepada 3 iaitu
 • Masyhur/Mustafidh
 • 'Aziz
 • Gharib
Dan selanjutnya ketiga tiga jenis Hadith Aaahad ini iaitu Masyhur,'Aziz dan Gharib dibahagikan kepada Sahih, Hasan dan Dha'if dengan melihat kepada kualitinya dengan syarat syarat yang ditentukan.

Hadith Masyhur / Mustafidh


Iaitu hadith yang diriwayatkan dari tiga sanad yang berlainan orang atau hadith yang diriwayatkan oleh tiga orang atau lebih kepada tiga orang atau lebih dan begitulah seterusnya hingga dapat sekurang-kurangnya tiga sanad yang berlainan.

Contohnya ialah:

"Orang-orang Islam ialah mereka yang sejahtera sekalian orang Islam dari (bahaya) lidahnya dan tangannya."

Hadis ini diriwayatkan oleh tiga orang Imam hadith dari sanad yang berlainan. Pertama: Imam Bukhari. Kedua: Imam Muslim. Ketiga: Imam Tirmizi.

Sanad Imam Bukhari: ialah Bukhari dari Adam dari Syu'bah dari 'Abdullah B. Abu Safar, dari Al-Sya'bi, dari 'Abdullah Bin 'Amru dari Nabi Sallallahu 'alayhi wa sallam.

Sanad Imam Muslim: ialah Imam Muslim dari Sa'id, dan Yahya, dari Abu Burdah dari Abu Burdah, dari Abu Musa dari Nabi sallallahu 'alayhi wa sallam.

Sanad Imam Tirmizi: ialah Tirmizi dari Qatadah, dari Al-Laith dari Al-Qa'qa', dari Abu Saleh, dari Abu Hurairah dari Nabi sallallahu 'alayhi wa sallam.

Cubalah perhatikan ketiga-tiga sanad tersebut. Di antaranya tidak seorangpun yang sama nama dan orangnya. Abu Burdah dalam sanad Imam Muslim ada dua tetapi orangnya berlainan. Abu Burdah yang pertama itu cucu dari Abu Burdah yang kedua, jadi dengan demikian tidaklah sama.

Hadith Dha'if


Hadith hadith Dha'if itu banyak pula kategorinya, diantaranya ialah Hadith Mursal, Hadith Munqathi', Hadith Mudallas, Hadith Mu'allaq, Hadith Mungkar, Hadith Matruk dan Hadith Maudhu'. Seburuk buruk dan sejelek jelek martabat hadith ialah Hadith Maudhu', Hadith Matruk dan Hadith Mungkar.

Hadith hadith yang wajib diterima dan diamalkan hanyalah Hadith Mutawatir, Hadith Sahih dan Hadith Hasan.

Jumhur ulama' hadith menolak semua Hadith Dha'if walaupun tidak seberapa dha'ifnya kerana Hadith Sahih dan Hadith Hasan lebih dari mencukupi dan dikhuatiri akan terjerumus ke dalam jurang berbohong atas Nabi SAW. Akan tetapi sebahagian kecil ulama' membolehkan penggunaan Hadth Dha'if yang tidak seberapa dha'ifnya untuk menyatakan Targhib dan Tarhib dan menyatakan fadhilat fadhilat amal dengan syarat antara lain jangan diyakini bahawa ianya adalah sabda Rasululllah SAW. dan dinyatakan pula kedha'ifannya. 

Adapun yang dimaksudkan dengan kata kata "Hadith Dha'if itu lebih baik dari Qias" seperti yang diucapkan oleh Imam Ahmad Bin Hanbal dan Imam Abu Daud, adalah merujuk kepada Hadith Hadith Hasan mengikut istilah ulama mutaakhirin, kerana ulama ' mutaqaddimin (sebelum At Tirmizi) membahagikan Hadith Hadith kepada 2 kategori sahaja iaitu Sahih dan Dha'if (ketika itu Hadith Hasan ada sebahagian dari Hadith Dha'if).

* Sumber : Drs Abdul Ghani Azmi Bin Haji Idris (Bab Pengertian Hadith Dan Sunnah) & Buku Mustalah Hadith serta pelbagai sumber lain.

Masih Perawan Setelah 6 Tahun Bernikah

0 comments

Seorang ahli perniagaan wanita menderita nafkah batin dan mendakwa masih dara walaupun sudah bernikah enam tahun lalu gara-gara tersalah pilih suami yang hanya bernafsu kepada kaum sejenis.

Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Citra, 35, berkata rahsia suaminya itu dirungkaikannya selepas memasang alat perakam di dalam kereta, selain penemuan gambar, maklumat dalam diari serta pendedahan rakan karib lelaki terbabit.“Hakikat itu amat mengecewakan saya menyebabkan saya terpaksa minta cerai,” katanya sambil memaklumkan segala urusan perceraiannya sudah selesai di pejabat agama sebuah daerah di Selangor, baru-baru ini.

Berkongsi pengalamannya dengan Harian Metro untuk dijadikan pengajaran kepada wanita lain supaya berhati-hati memilih suami, Citra berkata dia mengenali suaminya yang dinamakan M pada awal 2003 selepas diperkenalkan adik sepupunya.“Pada awal perkenalan, dia cukup sempurna apatah lagi tampil dengan ciri alim selain pandai mengambil hati ibu dan anak saudara yang saya pelihara sejak kematian ibu bapa kanak-kanak itu.“Mungkin kerana ingin memenuhi kehendak ibu yang mahu saya berkahwin selain terpaut dengan kasih sayang ditunjukkan kepada anak saudara menyebabkan saya bersetuju berkahwin pada Disember 2003 walaupun baru mengenalinya kira-kira tiga bulan,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Citra yang memiliki beberapa rangkaian perniagaan berkata, kekurangan atau kelemahan M mula dikesannya sejak awal perkahwinan berikutan kegagalannya melayari malam pertama dengan sempurna.“Namun, saya menganggap ia mungkin masalah biasa bagi pasangan yang baru berkahwin dan terus mencuba walaupun dia seolah-olah hilang semangat ketika di ranjang.“Mungkin agak memalukan untuk diceritakan, namun suami saya langsung tidak mampu mencapai ereksi walaupun dirangsang dengan pelbagai cara,” katanya.

Menurut Citra, sejak itu, pelbagai cara dilakukannya termasuk berpakaian seksi dengan memakai baju tidur sutera selain memastikan fizikal tampil menarik bagi membangkitkan nafsu suaminya.“Namun, semua itu sia-sia apabila suami seolah-olah sengaja menjauhkan diri. Saya bertanya apa kekurangan diri ini, namun dia tidak dapat memberikan penjelasan munasabah.“Sebaliknya, ketika cuba mengelak daripada berasmara dia hanya memberi pelbagai alasan tidak logik seperti tak mahu ganggu saya yang keletihan, ingin menonton televisyen terlebih dahulu, mesyuarat di pejabat serta pelbagai alasan lain,” katanya.

Menurutnya, lebih mengecewakannya apabila suaminya itu memberi alasan mati pucuk akibat menghidap kencing manis.“Tapi, saya tahu alasan itu tidak munasabah kerana kencing manis yang dihidapinya tidak serius apatah lagi usianya yang masih muda.

“Akibat terlalu ingin menimang cahaya mata, saya berusaha menjalani penyemaian benih suami dalam rahim atau IUI selain kaedah bayi tabung uji atau IVF bagi mencapai impian itu.“Walaupun terpaksa menjalani pembedahan selain mengeluarkan belanja besar sehingga lebih RM30,000, namun kedua-dua usaha terbabit tetap gagal berikutan sperma suami saya lemah.“Malangnya saya dipersalahkan suami dan dituduh menjadi punca kegagalan mendapatkan cahaya mata,” katanya.

Namun, kata Citra, segala persoalan yang menghantuinya terjawab apabila dia menemui gambar suaminya berpelukan dengan lelaki lain. Katanya, bukti itu diperkukuhkan dengan penemuan diari M dan pengakuan rakannya yang memberitahu M homoseksual sejak di bangku sekolah.“Untuk mencari bukti lebih sahih, saya memasang pita rakaman di dalam kereta dan hasilnya saya dapat mendengar rakaman perbualan mengghairahkan suami dengan rakan lelakinya,” katanya.

Akibat tidak tahan dengan penderitaan dialami, dia memutuskan untuk bercerai dengan suaminya dan M bersetuju untuk melepaskannya selepas menyedari rahsianya terbongkar.“Saya kini lebih lega selepas lebih enam tahun menderita batin dan emosi  akibat tidak disentuh dan dilayan selayaknya sebagai wanita bergelar isteri,” katanya. 

Sumber : Harian Metro

* hermm .. makin hari makin ramai yg terjebak kedalam dunia geiboi .. dah tau gitu kenapa nak kawin gak .. lambat laun mesti terbongkar punya .. tak memasal pasangan jadi mangsa.

Jelmaan Freddy Jackson

0 comments

Foto yang mengagumkan ini telah diambil pada tahun 1919, dan mula diterbitkan kepada umum dalam tahun 1975 oleh Sir Victor Goddard, seorang pegawai RAF (Royal Air Force) yang telah bersara. Ianya merupakan potret ahli skuadron Goddard, yang telah berkhidmat semasa Perang Dunia Pertama dari atas kapal pengangkut HMS Daedalus. Ketika foto ini siap diproses, kelihatan satu bayangan wajah yang muncul dibelakang salah seorang tentera tersebut (belakang sekali, empat dari kiri). Bayangan wajah tersebut akhirnya dikenalpasti milik Freddy Jackson, mekanik udara yang telah terbunuh secara tragik (dilanggar kipas kapalterbang yang sedang berputar) 2 hari lebih awal. Pengebumiannya pula telah dilangsungkan pada waktu foto ini diambil. Ada yang mengatakan, Jakson, yang tidak menyedari dirinya sudah mati, telah memutuskan untuk turut serta dalam gambar berkumpulan ini.

* perghh .. hantu pon nak glemer gak .. huhuhu

Hantu Tulip Staircase

0 comments


Rev. Ralph Hardy, seorang paderi yang telah bersara dari White Rock, British Columbia, mengambil foto ini (yang kemudiannya menjadi masyhur pada tahun 1966). Pada mulanya, dia hanya bercadang untuk mengabadikan gambar sebuah tangga  yang anggun (dikenali sebagai "Tulip Staircase") di Rumah Permaisuri (Queen's House), iaitu salah sebuah ruang didalam House National Maritime Museum  di Greenwich, England. Setelah diproses , bagaimanapun, foto telah mendedahkan satu betuk bayangan yang seolah olah ingin mendaki tangga dengan kedua belah tangan memegang susurnya. Pakar pakar, termasuk beberapa orang yang didatangkan dari Kodak, telah memeriksa negatif asal, menyimpulkan bahawa ianya asli dan tidak diedit. Dikatakan sememangnya bebayang makhluk  itu sering kelihatan disisi tangga tersebut disamping bunyi tapak kaki yang tidak dapat dijelaskan. 

Foto ini bukanlah satu satunya bukti kewujudan entiti di ruang Queen House. Bangunan yang berusia 400 tahun ini menyimpan banyak kisah penampakan dan bunyi bunyi yang membingungkan sehingga ke hari ini. Terbaru, seorang pembantu galeri yang sedang berbual dengan 2 orang temannya di waktu rehat, telah melihat salah satu dari pintu besar di Bridge Room tertutup dengan sendirinya. Pada mulanya beliau menyangka pintu tersebut telah ditutup oleh salah seorang pensyarah disitu, "Kemudian saya melihat bebayang seorang wanita meluncur merentasi balkoni dan menembusi dinding balkoni di sebelah barat", katanya. "Saya tidak percaya dengan apa yang saya lihat, saya rasa sangat sejuk dan bulu roma saya merinding. Kami semua meluru melintasi Bilik Persalinan Permaisuri sambil memandang kebawah kearah Bilik Tidur Permaisuri. Disitu kami semua terkaku apabila terlihat makhluk seorang wanita yang berpakaian kain berwarna kelabu dan berbaju putih".

Kejadian lain termasuk bunyi percakapan berlagu dari sekumpulan kanak kanak yang tidak dapat dijelaskan, kelibat seorang wanita pucat yang sedang mengemop lantai dari percikan darah di bahagian bawah Tulip Staircase (diberitakan, 300 tahun yang lalu, seorang pembantu rumah terbunuh setelah dihumban dari ketinggian 50 kaki dalam bangunan tersebut), bunyi pintu yang dibuka katup malah para pengunjung telah dicuit oleh jari yang tidak kelihatan.

10 Hotel Berhantu Di Scotland

0 comments

Dengan dipagari dengan kehijauan kebun yang subur, dewan jamuan makan yang seolah olah tiada penghujung dan jumlah bilik tidur yang tidak terhitung banyaknya, adalah tidak menghairankan apabila kebanyakan istana istana lama di Scotland telah bertukar wajah menjadi hotel hotel mewah. Tetapi ada beberapa penginap hotel hotel ini mendakwa telah menyaksikan pelbagai imbasan yang kadangkala amat menakutkan - elemen dari masa silam - yang terus mengacau dan menghantui tetamu tetamu hotel yang pada masa ini kerap berkunjung ke "rumah lama mereka". Berikut adalah 10 hotel di negara ini yang didakwa sering ternampak kewujudan makhluk makhluk ghaib tersebut.

Borthwick Castle, Edinburgh
Istana yang terbina pada kurun ke 13 ini dikatakan dihuni oleh 2 makhluk ghaib. Yang pertamanya merupakan seorang gadis pelayan muda yang dibunuh bersama anak luar nikahnya. Dikatakan anak dari gadis itu kelak akan menjadi pewaris tunggal kepada nama keluarga, maka sebab itu dia dibunuh. Yang keduanya pula adalah merupakan seorang akauntan yang dibakar hidup hidup di Istana Borthwick bagi tujuan pemujaan. Biarpun terdapat cerita yang sebegini, namun hotel ini tetap menerima tamu dari orang orang terkenal termasuk Mary, Permaisuri Scotland yang menginap di hotel ini untuk berbulan madu.

Sheildhill Castle, Biggar 
Bayang bayang seorang wanita telah dilihat oleh ramai tetamu mundar mandir di koridor Sheildhill. Dipercayai wanita tersebut adalah penghuni asal istana ini yang telah jatuh cinta dengan rakyat kebanyakan. Hal ini telah diketahui oleh bapanya, seorang aristokrat, lalu percintaan mereka mendapat tentangan yang kuat sehingga si gadis itu mengambil keputusan untuk membunuh diri. Satu lagi makhluk yang menyerupai seseorang yang memakai seragam ketua pelayan juga telah dilihat merayau didalam bekas kuarters pekerja hotel. Sheildhill adalah milik keluarga Canselor yang tinggal di situ pada 750 tahun yang lalu, sebelum diubah menjadi sebuah hotel pada tahun 1959.

Comlongon Castle, Dumfries and Galloway
Dikatakan bahawa istana kurun ke 14 yang terletak berdekatan Gretna ini dihantui oleh Lady Marion Carruthers, yang mana beliau bersama adiknya, mewarisi kekayaan dari ayah mereka. Lady Marion dipercayai lebih rela membunuh diri dari dikahwinkan dengan Sir James Douglas, yang keluarganya diketahui hanya ingin membolot kekayaan yang dimiliki oleh ayahnya. Oleh kerana ia membunuh diri, Lady Marion tidak diberikan pengebumian yang sewajarnya dan kini dipercayai terus menghantui istana tersebut dengan menjadikannya tempat istirehat terakhirnya.

Airth Castle, Stirlingshire 
Dikatakan terdapat kelibat seorang pengasuh bersama 2 orang kanak kanak yang dipercayai telah hangus dalam sebuah kebakaran di istana ini. Suara kanak kanak yang sedang bermain sering terdengar didalam bilik bernombor 3, 9 dan 23. Tetamu di Airth Castle juga telah dilaporkan mendengar bunyi tangisan dan jeritan milik orang gaji yang dikatakan telah didera oleh majikannya. Seekor anjing jyang gemar menggigit pergelangan kaki juga sering kelihatan mundar mandir di lorong lorong bilik. Istana ini pernah dimilik oleh Robert The Bruce pada kurun ke 14. Ia dikelilingi dengan perkuburan abad ke 12, Kandang kuda kurun ke 18 dan mempunyai 14 ekar kawasan taman.

Norwood Hall, Aberdeen
Norwood dikatakan dihuni oleh 3 roh. Pada tahun 1872, Kolonel James Ogston telah membeli Norwood Hall sebagai tempat tinggal untuk perempuan simpanannya. Roh Ogston dan perempuan simpanannya yang menghantui hartanah ini sementara roh isteri ke 3 nya pula dikhabarkan mengejar ke dua dua roh tadi.


Roh Sir Duncan Campbell telah terlihat merayau di Barcaldine mencari orang yg disyaki telah membunuhnya. Barcaldine telah dibina oleh Campbell pada awal abad ke 17. Keluarga Campbell telah membeli semula istana itu pada abad ke 19 selepas menjualnya pada abad sebelumnya.


Ord House Hotel, Inverness-shire
Kelibat hantu seorang wanita dikatakan merayau di koridor Ord House diwaktu malam dan sering duduk di birai katil tetamu dengan memakai pakaian tidur Victoria. Ia juga sering mengalihkan lukisan dari dinding bilik. Ord House pernah menjadi rumah kepada Clan McKenzie.


Auchen Castle , Dumfries and Galloway 
Seorang budak lelaki sering kelihatan berjalan naik turun ditangga utama hotel ini menjelang waktu fajar. Istana ini dibina pada tahun 1220 dan mempunyai banyak tetamu yang terkenal yang menginap disini termasuk The Beatles
Ackergill adalah merupakan sebuah lokasi yang telah banyak menyaksikan pertempuran berdarah antara keluarga Keith dan keluarga Gunn. Cerita legenda mencatatkan Helen Gunn telah menghumbankan dirinya dari atas menara untuk melarikan diri dari John Keith yang telah menculiknya. Dia dikatakan sering kelihatan merayau dengan memakai pakaian berwarna hijau.

Ardoe House, Aberdeenshire
Ardoe dipercayai dihantui oleh seorang wanita berkulit putih yang sentiasa mengelilingi lukisan wajah Katherine Ogston, isteri kepada saudagar sabun, Alexander Milne Ogston. Pasangan ini tinggal di istana ini dari 1839 dan dipercayai hantu tersebut merupakan jelmaan Puan Ogston. Cerita lain mengatakan bahawa hantu tersebut adalah anak gadis kepada pemilik sebelumnya. Gadis itu telah dirogol dan didapati mengandung. Akhirnya dia membunuh diri bersama anak yang dalam kandungannya.  

* walaupun semua hantu tersebut dok kat hotel .. tapi dipercayai takde satu pon yang pandai nyanyi lagu hotel california .. keh keh keh 

Friday, November 19, 2010

10 Filem Paling Menyeramkan

0 comments

The Exorcist .
Pengarah William Friedkin mempunyai tugas berat untuk menterjemahkan novel William Peter Blatty kelayar perak namun ia berjaya dengan cemerlang. Filem ini mengekalkan unsur suspens tanpa sebarang bantuan kesan khas dan garapannya tidak kaku. Terbitan semula filem The Exorcist baru baru ini dengan ditambah sentuhan baru dengan kesan yang dipertingkatkan, membuatkan ianya menjadi lebih menarik. Tidak dinafikan, ia adalah sebuah filem yang paling menakutkan sepanjang masa.


The Haunting
Lupakan pembuatan semula filem ini pada 1999 yang mengecewakan, naskah asal yang diarahkan oleh Robert Wise pada tahun 1966, adalah cerita yang benar benar menakutkan. Julie Harris telah beraksi dengan cemerlang dengan membawakan watak Eleanor, yang bersama watak watak lain, telah dipujuk untuk  tinggal selama satu malam di sebuah rumah yang terkenal dengan gangguan hantunya. Diakui pada ketika itu, kesan khas tidak begitu meyakinkan namun ia berjaya meninggalkan bekas yang mendalam kepada penonton. Babak menyeramkan : Ada sesuatu yang membentur ke pintu bilik Eleanor dan ia meminta agar Theo, rakan sebiliknya agar berhenti memeluknya dengan kuat, sedangkan Theo ketika itu sebenarnya berada dibilik yang berasingan.

Jacob's Ladder
Jacob Singer (Tim Robbins) adalah seorang veteran perang Vietnam yang kelihatan sangat dihantui oleh pengalaman perangnya yang mengerikan. Adakah ianya satu bentuk dari eksperimen tentera ? Adakah Jacob akan menjadi gila ? Atau adakah sesuatu yang lain bakal terjadi ?? Kelihatan ada entiti di mana mana dan Jacob tidak tahu kepada siapa yang harus dia percaya. Filem yang amat luar biasa ini membawa kita turut merasai mimpi buruknya dan kita juga sebagaimana Jacob akan sering tertanya tanya, apa yang nyata dan apa yang tidak. 

Poltergeist
Masih merupakan salah satu cerita seram terbaik yang pernah dihasilkan. Filem ini mengambil plot sebuah rumah Amerika yang biasa, tenang dan selamat lalu bertukar menjadi rumah berpuaka. Semuanya bermula dengan beberapa perkara pelik dan aneh yang berlaku didalam rumah yang baru diduduki oleh keluarga tersebut dan sampai kekemuncaknya apabila anak mereka Carol Anne yang berusia 5 tahun tiba tiba hilang. Sekumpulan ahli paranormal telah didatangkan untuk menyelidiki perkara tersebut namun tiada satu pun diantara mereka bersedia untuk perkara yang bakal mereka hadapi. Babak menyeramkan : Seorang psikik, memperincikan tentang keadaan kanak kanak yang hilang tersebut, memberitahu kepada kedua orang tuanya bahawa terdapat banyak tangan yang melingkari tubuh anak tersebut termasuk dari yang dipunyai oleh makhluk jahat. 

The Sixth Sense
Cole Sear (Haley Joel Osment), 9 tahun, sentiasa kelihatan terganggu, ketakutan dan ibunya tidak dapat mengenalpasti puncanya. Dia akhirnya mengaku kepada seorang psikiatris - Malcolm Crowe (Bruce Willis) bahawa segalanya adalah disebabkan dia boleh melihat orang orang yang telah mati dimana mana dan mereka selalunya dalam keadaan mengerikan untuk dilihat. Pengarah M Night Shyamalan telah membawa filem ini mengikuti acuan lama cerita seram seperti dalam edisi Twilight Zone, tanpa kebergantungan kepada kesan khas yang berlebihan. Filem ini telah digarap dengan bijak dan memberikan kejutan yang tidak diduga di akhir plotnya. Babak menyeramkan : Cole telah membina sebuah khemah perlindungan sendiri didalam biliknya, tapi apabila menghampirinya, dia tahu disana mungkin terdapat hantu seorang kanak kanak perempuan yang sedang menunggu didalamnya.

Rosemary's Baby
Dibuat pada tahun 1968 oleh Roman Polanski, filem ini masih dirasakan menyeramkan pada beberapa aspek seperti lagu temanya, kehebatan Mia Farrow, persembahan yang sampai ke saraf, bangunan apartment Dakota, watak Ruth Gordon yang aneh dan melucukan dan sebuah bilik yang penuh dengan pemuja pemuja syaitan yang berbogel. Walaupun tanpa mengetahui tentangnya, Rosemary (Mia Farrow) telah dipilih oleh sebuah permesyuaratan yang berpusat di New York untuk menjadi ibu kepada Iblis itu sendiri. Tetapi apabila dia mengesyaki sesuatu yang diluar fikiran itu mungkin adalah sesuatu yang benar, sipa yang ingin mempercayainya ? . Babak menyeramkan : Urutan/Rantaian mimpi Rosemary.


The Omen
Ini adalah salah satu filem yang terawal mengangkat subjek Anti Kristian sebagai watak yang hidup di zaman kita, dan dalam kes ini, didalam wujud seorang kanak kanak lelaki yang bernama Damien., Tertukar identiti ketika ditempat kelahiran, telah menempatkan kanak kanak ini (yang lahir dari serigala) didalam sebuah rumah milik Duta Amerika ke Great Britain, (Gregory Peck), dan oleh kerana itu berpotensi untuk dianggap sebagai kuasa masa depan dunia. Ianya merupakan sebuah filem dengan garapan tema yang menarik dari pengarah Jerry Goldsmith. Babak menyeramkan : Di parti harijadi Damien, pengasuhnya telah memutuskan untuk membuktikan kesetiaannya kepada beliau .. dengan mengantung dirinya dari atap rumah.

The Innocents
Berdasarkan novel yang ditulis oleh Henry James 'The Turn Of The Screw' filem yang dibikin pada tahun 1961 ini merupakan sebuah cerita thriller/hantu yang secara perlahan menarik penonton kedalam dunia yang menyeramkan pada zaman Victoria England. Deborah Kerr membawa watak sebagai seorang penjaga yang diupah untuk menjaga anak anak yatim piatu, namun tidak berapa lama setelah mula bertugas, rumah yang pada mulanya ceria mula dilanda perkara perkara yang aneh. Penjaga kanak kanak tersebut mula ternampak sesuatu - hantu, dan mula menyinkap tabir rahsia sejarah rumah tersebut dan bagaimana ianya mungkin memberi kesan bahkan merasuk kanak kanak yang tinggal disitu.

Psycho
Berbanding kegagalan filem yang dibuat semula pada tahun 1998, Filem Alfred Hitchcock yang dihasilkan pada tahun 1960 didalam versi hitam putih adalah yang terbaik untuk ditonton. Persembahannya, seni pengarahan dan sudut fotografinya jauh lebih unggul berbanding filem yang dihasilkan semula. Sudah pasti sukar untuk  menandingi  kehebatan, penghayatan yang berkesan dan lakonan yang menyeramkan oleh Anthony Perkin yang menjiwai watak Norman Bates. Hitchcock membikin filem ini dengan anggaran perbelanjaan yang ketat dengan tiada penglibatan kesan khas - hanya mengharapkan kepada suasana/keadaan semulajadi dan kekuatan karakter. Boleh dikatakan segenap plot filem yang dihasilkan ini meninggalkan memori yang mendalam, termasuklah dari segi rekaan tajuk dan skor muzik oleh Bernard Herrmann. 

The Shining
Stanley Kubrick ingin membuat sebuah filem yang terperinci dari novel yang dihasilkan oleh Stephen King, walaupun hasilnya tidak sebagaimana yang beliau harapkan namun filem tersebut mempunyai kejutan, menakutkan dan imej imej seram yang tersendiri. Pada awalnya, lakonan Jack Nicholson dilihat seperti tidak tentu arah dan berlebih lebihan, namun selepas itu, persembahan lakonannya mula meresap dan meninggalkan kesan. Biarpun sebahagian dari plot filem ini terlalu longgar dan lakonan oleh Shelly Duvall pula kelihatan kaku, namun ada sesuatu tentang filem ini yang membuatkan kita tidak jemu untuk menontonnya berulang ulang kali.

* tu le setakat ni senarai cerita paling seram kat hollywood .. tapi sebenarnya mat saleh ni tak nengok lagi cerita gonduruwo, sundelbolong, nang nak ngan nek nak .. keh keh keh ... sesilap nak gi toilet pon terbantut.. 

Katak Didalam Batu

0 comments

Kita biasa mendengar perumpamaan 'ulat dalam batu pun boleh hidup'. Peribahasa ni walaupun untuk menunjukkan betapa rezeki itu ada dimana mana namun sekaligus memberitahu kita sememangnya tidak menjadi sesuatu yang pelik sekiranya kita menjumpai ulat dalam sebiji batu. Tapi bagaimana pula kalau yang dijumpai itu seekor katak ? 

Pada tahun 1761, Ambroise Pare, seorang pakar fizik kepada Henry III, Perancis telah menulis sesuatu yang menakjubkan kedalam buku Laporan Tahunan. Tulisannya berbunyi begini :

"Ketika duduk di bangku berdekatan sebuah kampung yang bernama Meudon, dan setelah bertemu dengan seorang pekerja kuari yang mana saya telah menghantar beberapa biji batu yang besar dan keras untuk dipecahkan, di dalam salah satu batu tersebut, kami menjumpai seekor katak yang besar, masih hidup dan tiada tanda tanda ada ruang untuk kemasukan kedalam batu tersebut. Pekerja kuari itu memberitahu saya, ini bukanlah kali pertama dia menjumpai perkara seperti itu, malah kadang kadang terdapat juga lain lain hidupan yang boleh dijumpai didalam batu yang dipecahkan." 

Perkara penemuan Ambroise Pare dan banyak lagi penemuan yang serupa dengannya masih menimbulkan pertanyaan dan masih kekal misteri hingga ke hari ini. Persoalannya, berapa lama katak atau hidupan lain nya, telah terperangkap didalam batu yang tidak mempunyai jalan keluar/masuk itu dan bagaimana ia boleh kekal hidup sehingga ia dijumpai ?

* Macam magic le plak .. mungkin lepas ni kita takkan berasa hairan kalo ada owang ubah peribahasa 'katak dalam batu pon boleh hidup' .. huhuhu .. parah .. bergurau plak katak ni 

Buku Urantia - Misteri atau Penyelewengan

0 comments

Urantia adalah merupakan sebuah buku atau kitab yang dipercayai oleh penganutnya bukan berasal dari tulisan manusia. Mempunyai 2097 halaman, berbahasa Inggeris dan terdiri dari pecahan 196 makalah, buku ini didakwa adalah hasil dari tulisan makhluk pertengahan (dikatakan roh, jin, dsb) dan dipimpin oleh entiti yang digelar "kaunselor tuhan". Buku Urantia didakwa telah menyimpan semua intisari dasar kehidupan. Sejarah manusia, asal-usul penciptaan,halatuju hidup manusia, falsafah, keagamaan, sains, kosmologi, alam semesta, masa depan bahkan didakwa telah mencatat riwayat hidup Jesus lebih lengkap daripada kitab injil. 

Buku ini 'diwahyukan' pada tahun 1934-1939 di Chicago dan di'turunkan' kepada sebuah forum yang terdiri dari sejumlah 30 orang pelajar dan disampaikan dengan bantuan makhluk tengah (midwayers). Sumber data utamanya merupakan adalah memori manusia yang menyaksikan, makhluk tengah yang juga menyaksikan, diikuti sebahagian kecil dari alam roh. Mereka percaya bahawa pemerintahan alam sejagat merakan setiap peristiwa bahkan setiap pemikiran manusia adalah bersifat kekal. 

Menurut tulisan yang ada dalam buku tersebut, terdapat banyak galaksi dan planet yang didiami oleh pelbagai makhluk. Jumlah yang dicatatkan menghampiri 7 trilion planet. Bahkan ada terdapat sejenis makhluk yang tidak bernafas (non breathers) yang tinggal tidak berjauhan dengan bumi (inhabits a sphere in close proximity to Urantia). Mereka menduga ia mendiami bulan atau planet lain yang berdekatan dengan bumi seperti Marikh dan Zuhrah(Venus) sebagai contoh.

Selain itu, terdapat informasi teknologi yang disampaikan melalui buku itu yang menyatakan bahawa terdapat partikel yang lebih kecil dari elektron yang bernama ultimaton. Menurut buku tersebut lagi, Alam semesta berasal dari ledakan besar pertama yang dilakukan oleh Master Force Organizer yang diutus oleh Tuhan. Berkenaan dengan Sistem Suria, planet planet terbentuk kerana kelewatan Sistem Dark Angona yang berada berdekatan dengan Matahari, menyebabkan sebahagian kuasa matahari terbias dan membentuk sejumlah 12 buah planet. Planet yang ke 5 yang terletak diantara Marikh Dan Musytari telah hancur disebabkan laluan orbitnya terlalu dekat dengan Musytari (Jupiter). Sementara Bulan sebenarnya merupakan sebuah planet yang ditarik oleh medan graviti Bumi. Pada mulanya, Bumi setelah terbentuk, hanyalah dipenuhi dengan air sebelum muncul daratan tunggal dan kemudiannya berpecah menjadi beberapa dunia. 

Didalam daftar buku tersebut juga menceritakan bahawa manusia mula berevolusi dari tumbuhan primitif -> haiwan -> dinasour -> mamalia -> monyet -> manusia purba. Tumbuhan pertama itu adalah ciptaan genetik oleh para Life Carrier yang diutus Pemerintah Local System. Manusia moden adalah hasil evolusi dari bangsa merah (Indian), kuning (China), biru (Eropah), indigo (Negro), hijau dan jingga. Setelah itu ditambah dengan bangsa ungu (Adam) yang bukan penduduk asal dari Bumi. Bangsa ungu ini paling banyak dikesan bermastautin di Timur Tengah, Eropah-Amerika dan China Utara. Keturunan dari mereka inilah yang dikatakan paling unggul dari segi genetiknya meliputi ketahanan fizik, keberanian, kepandaian dan jatidiri.

Lebih menakjubkan lagi, ia menyatakan bahawa manusia boleh membuat perjalanan luar angkasa melebihi kelajuan cahaya dengan menggunakan Utusan Enseraphimed dimana sepanjang perjalanan manusia itu akan dibungkus dan dibawa dalam keadaan tidur. Dicatatkan bahawa kelajuan Utusan Enseraphimed ini adalah 559 batu sesaat maksimum, manakala purata kelajuannya adalah 550 batu per saat. Sementara itu terdapat pula Utusan Solitary dan Utusan Gravity yang boleh memecut jauh lebih laju dari Utusan Enseraphimed

Nota : 
 • Untuk pembacaan lebih lanjut, google Urantia. Banyak laman yang menceritakan pro & kons 
 • Laman Web Urantia Foundation : http://www.urantia.org/en/urantia-book
 • Perbincangan Lanjut Tentang Kelemahan : http://thenoock.com/2010/03/buku-urantia-dan-titik-lemahnya.html
 • Urantia adalah nama gelaran bagi planet kita - Bumi
 • Ia menafikan sebagai sebuah kita agama tetapi ironinya banyak menceritakan tentang Jesus dan kepercayaan Kristian.
 • Dipercayai ditulis oleh seorang doktor yang bernama William S Sadler yang dikatakan mengalami fenomena aneh ketika tidur.
* Perkara perkara gini .. bagi wa bukan la satu yang mustahil terjadi ..pemberitaan tentang masa silam.. sebab sebelum kedatangan Rasulullah SAW, syaitan dan jin masih berleluasa untuk mengintai langit dan mengetahui segala ceritanya.. setakat tu .. then selepas turunnya wahyu untuk Rasulullah .. langit dah ditutup untuk golongan ni.. tu sebab jin baru tahu pasal ayat ayat Al Quran dari pembawaan Rasulullah .. (refer Quran Surah Al Jin)
* Bab kejadian manusia dari tumbuhan tu ngan teori evolusi tu .. memang tak masuk akal la.. manusia ni sebaik baik kejadian .. ada plak dari dinasour ngan monyet .. huhuhu .. tu dah bercampur ngan teori darwin .. 
* Selebihnya cerita pasal alam semesta .. wa rasa cam dah citer Star Wars plak .. keh keh keh .. ada watak Master Force Organizer .. pengaruh Darth Vader ke ? 
* Apa apa pun .. perkara ni sekadar info untuk luorang.. baca boleh .. percaya jangan .. ni semua le medium untuk menggoncang iman .. sampai ada dah pengikutnya dikalangan orang yang kurang didikan agama. 

Thursday, November 18, 2010

10 Polisi Penyusuan Ibu Oleh WHO-UNICEF

0 comments


10 langkah telah dibentangkan pada 1989 sebagai kenyataan bersama WHO/UNICEF dalam usaha Perlindungan, Promosi dan Sokongan Penyusuan Ibu - Suatu peranan istimewa dalam Perkhidmatan Perbidanan. Deklarasi Innocenti pada 1990 itu menyeru dunia untuk melaksanakan 10 Langkah ini secara menyeluruh di semua agensi perbidanan menjelang 1995. Dua dekad kemudian, lebih 152 negara telah mempunyai Rakan Bayi. Mereka telah melaksanakan 10 Langkah dan dengan penambahan beberapa bahagian berkenaan dari Kod Tataetika Pemasaran Gantian Susu Ibu Antarabangsa, telah membantu untuk menghalang promosi susu formula kepada pengamal penjagaan kesihatan dan orang awam.

Setiap kemudahan yang menyediakan perkhidmatan perbidanan dan penjagaan bayi baru lahir perlu :


 1. Mempunyai polisi penyusuan ibu secara bertulis yang disampaikan kepada semua kakitangan kesihatan secara berkala.
 2. Melatih semua kakitangan kesihatan dalam kemahiran yang perlu untuk melaksanakan polisi ini.
 3. Memberitahu semua ibu mengandung tentang kebaikan dan pengurusan penyusuan ibu.
 4. Membantu para ibu memulakan penyusuan badan dalam masa setangah jam selepas kelahiran.
 5. Menunjukkan para ibu cara menyusukan dan mengekalkan penghasilan susu walaupun mereka terpaksa dipisahkan daripada anak anak mereka.
 6. Tidak memberikan bayi-bayi yang baru lahir makanan atau minuman selain susu ibu kecuali atas sebab sebab perubatan.
 7. Mengamalkan penyusuan disisi ibu (rooming in) - membenarkan ibu dan anak bersama sama selama 24jam sehari.
 8. Menggalakkan penyusuan ibu mengikut kehendak bayi.
 9. Tidak memberikan puting tiruan atau puting kepada bayi bayi yang menyusu susu ibu.
 10. Menggalakkan penubuhan kumpulan sokongan penyusuan ibu dan merujuk para golongan ibu kepada mereka selepas keluar dari hospital atau klinik 


Sumber : Harian Metro Klassifieds

Monday, November 15, 2010

Lelaki VS Wanita

0 comments

Assalamualaikum oll ~!!  tiba masanya untuk mendebik. Samada luorang perasan atau idak, persoalan jantina tak abih abih menimbulkan polemik ngan perdebatan. Tak kira le peringkat antarabangsa ke, peringkat tempatan ke, maupun kat peringkat ahli mesyuarat tingkap. Kat negara kita ni pon dah banyak ngo yang aktif dalam isu persamaan hak gender ni, termasuk le yang dikelolakan oleh pompuan yang ada binti kat nama dia ..huhu

Sebenarnya wa pon tak paham apa sangat le yang nak diperdebatkan ..bagi wa semuanya jelas, samada lelaki atau pompuan, semuanya ada bab dan bahagian memasing. Dedua ada peranan tapi ikut kategori yang tersendiri le, ikan dijadikan untuk berenang .. bukan terbang, sebab terbang tu dah dianugerahkan kat burung .. tak gitu ? Allah dah kata dalam Al Quran .. lebih kurang maksud dia .. Allah tak jadikan sesuatu itu dengan sesia .. so, kalo kita nak perinci .. waima bakteria ngan zarah seni yang lain tu pon ada sebab dan musabab dijadikan.

Gini le .. wa bagi perumpamaan, Jaguar XJ (saje wa amik yg highly maintenance), apa yang luorang dapat gambarkan ? Halus buatannya, anggun, cun, bila dok kat dalam dia plak .. perghh .. nyaman, empuk, harum, aircond pon power semacam je .. lepas tu bila kat jalanraya .. meluncur je peginya, smooth, laju .. dan banyak mata memandang.. boleh macam sowang pompuan .. tak gitu ?


Then satu lagi kita amik Land Rover le contoh, apa plak yang datang dalam pemikiran luorang ? .. Kasar, tegap, tahan lasak, kengkadang body penuh ngan lumpur, dalam bau hapak peluh.. tapi mana hutan yang takleh diredah ? mana denai ngan lembah yang tak leh diteroka ? abih sungai pun dia belasah.. tertonggeng pon selamba je lagi.. boleh start balik lepas tu.. then jalan.. cam tu le agaknya kalo nak diumpamakan lelaki. (karakter sotong wa taknak sentuh .. huhuhu)

OK .. sekang wa nak tanya ... luorang fikir mana satu lebih baik ?

Weyh~!! mana boleh kita nak kata yang ni lagi baik dari yang tu.. kalo nak buat perbandingan.. Jaguar kena le banding ngan SL Merc ke.. Bentley ke.. baru le masuk kategori. Land Rover plak kena le banding ngan 4x4 yang lain.. baru kena.. kan ? Kalo luorang tak caya.. tanya bebudak marketing kereta.. diowang akan kata.. setiap unit dan model tu ada target market yang tersendiri.. ada kegunaan dia ikut motif dia dikeluarkan.. kalo ada satu jenis je yang boleh jual.. baik kilang kereta seluruh dunia keluarkan ikut model yang sama je.. tak gitu ? Camtu gak le ngan jantina kita.. baik lelaki atau pompuan, ada kekuatan dan kelemahan tersendiri .. 

Sekang ni banyak sangat persatuan atau NGO yang memperjuangkan hak samarata antara jantina .. soalnya .. apa yang samarata sebenarnya ? Boleh ke luorang bawak kereta Jaguar tu macam drive 4x4 .. atau sebaliknya ? . .penah rasa pecut 4x4 atas jalanraya lebih 120km/j ? cam nak tercabut semua skru .. kah kah kah .. lepas tu plak ada golongan pejuang hak wanita ni plak cakap seolah olah "kami pun ada hak untuk bawak Jaguar dan berkumpul dengan team 4x4 yang lain kat kejuaraan off-road" hadoih cemana le tu ye ?
So balik pada persoalan asal .. bila kita nak cerita pasal persamaan hak jantina .. tang mana yang kita boleh jumpa kesamarataan (equality?)

Takpe.. terus wa jawab.. dalam skop kereta tadi.. PEMANDU.. atau senang cakap.. JIWA kita .. iaitu melangkaui persoalan kulit luar kita.. melangkaui persoalan lelaki atau pompuan .. Bila kita asik mempertikaikan bentuk luaran, tak akan pernah ada penamatnya isu ni .. macam Jaguar ngan Land Rover .. cuma ada satu je persamaan yang jarang orang titikberatkan .. kalo luorang "pemandu" .. dan nak balik ke 'kampung' .. kedua duanya boleh sampai ke destinasi dengan selamat, InsyaAllah . Luorang boleh faham ke idak ni ? huhuhu .. Allah bagi dedua nya peluang samarata untuk pulang ke jalan yang diredhai.. yang penting .. pemandu tersebut .. baik pemandu Jaguar .. maupun pemandu Land Rover .. tau .. mana tempat nak dituju .
Jiwa yang baik sama macam pemandu yang baik .. memandu ngan tenang .. bukan asik pikir nak race ngan model lain .. kalo terbabas .. sape yg susah ? huhuhu

OK le .. tu je le yang wa nak debik .. kang cakap lelebih.. sekali ngan wa jadi tak paham  ..sesilap wa plak kena debik..  kah kah kah ... stay kewlz .. adios .

* analogi yang wa nak sampaikan ni bukan pasal kereta tu, kereta tu cuma contoh yang kita memang didatangkan ngan body tersendiri, tak leh nak memilih .. jangan plak ada yang kata pompuan pon boleh bawak 4x4 .. tu dah lari tajuk .. kah kah kah 

Rasulullah Dan Pengemis Buta

0 comments

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, "Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong,  dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".

Namun, setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapnya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sehingga beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW, Abu Bakar RA berkunjung ke rumah anaknya. Aisyah RA yang tidak lain dan tidak bukan, adalah isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?".

Aisyah RA menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja".

"Apakah Itu?", tanya Abu Bakar RA. "Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana ", kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar RA mulai menyuapnya, si pengemis marah sambil mengherdik, "Siapakah kamu ?".

Abu Bakar RA menjawab, "Aku orang yang biasa.".  "Bukan! engkau bukan orang yang biasa mendatangiku",  bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW ".Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar RA, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian?"

"Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya mengucapkan dua kalimat Syahadat di hadapan Abu Bakar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

Subhanallah, bolehkah kita meneladani kemuliaan akhlak Rasulullah SAW? Atau adakah setidaknya berniat untuk meneladani Baginda ? Beliau adalah ahsanul akhlak, semulia-mulia akhlak.

Kalaupun tidak dapat kita meneladani beliau seratus peratus, alangkah baiknya kita berusaha mencontohinya sedikit demi sedikit, kita mulakan dari apa yang kita sanggup melakukannya.

Sebarkanlah riwayat ini ke sebanyak orang apabila kamu mencintai Rasulullahmu...

Nasihat Seorang Ibu

0 comments


Seorang wanita yang baru saja melangsungkan pernikahan datang pada ibunya dan mengeluh soal tingkah laku suaminya.

Setelah pesta pernikahan yang meriah dan penuh gemilang beberapa waktu lalu, baru ia ketahui sikap sebenar si suami. Keras kepala, suka bermalas malasan, boros dsb.

Wanita muda itu berharap agar ibunya turut ikut menyalahkan suaminya. Namun betapa hampanya, ternyata ibunya diam saja. Malah si ibu kemudian terus pergi ke dapur, sementara puterinya itu melanjutkan cerita sambil mengikutinya.

Si ibu lalu memasak air. Setelah sekian lama, air mendidih. Si ibu menuangkan air panas itu kedalam 3 gelas yang telah disiapkan.

Di dalam gelas pertama ia masukkan Telur.
Digelas yang kedua, ia letak Lobak Merah.
Dan digelas ketiga, ia bubuhkan Kopi.

Setelah menunggu beberapa saat , ia mengangkat isi ketiga gelas tadi. Lobak  yang keras menjadi Lembut, Telur yang mudah pecah menjadi Keras, dan  Kopi mengeluarkan aroma yang Harum.

Lalu si ibu menjelaskan,...."Anakku, masalah itu bagaikan air mendidih. Namun, bagaimana sikap kitalah yang akan menentukan natijahnya. Kita boleh menjadi : "Lembik seperti Lobak Merah" atau "Mengeras seperti Telur" atau malah "Harum seperti Kopi"

Dalam tiap masalah, sebenarnya tersimpan mutiara iman yang berharga. Sangat mudah untuk beryukur saat keadaan baik-baik saja. Tapi apakah kita dapat tetap percaya saat pertolongan Tuhan seolah tidak kunjung datang?

Dari kisah ini, kita belajar ada 3 reaksi orang ketika masalah menimpa. Ada yang jadi lembik, suka mengeluh, dan mengasihi diri. Ada yang mengeras marah dan memberontak pada Tuhan. Ada juga malah makin harum, makin taat dan berserah percaya pada Nya.

Adakalanya Tuhan sengaja menunda pertolonganNya. Apa tujuannya? Agar kita belajar percaya, tidak pernah ada masalah yang tidak dapat Dia selesaikan.. ......

Dia membuat semua indah pada waktuNya...‎.....

Wallahua'lam

Fakta Keajaiban Al Quran - Keseimbangan

0 comments


Al-Quran telah menerangkan yang setiap makhluk diciptakan berpasangan, menunjukkan keajaiban pada angka 2. Termasuklah dengan angka 7, yang antaranya simbolik kepada 7 lapis langit dan bumi, 7 hari dalam seminggu, 7 nama syurga dan neraka, Al-Quran diturunkan dalam 7 cara dan sebagainya.

Ternyata juga, banyak lagi fakta yang menunjukkan bahawa pemilihan kata dalam Quran oleh Sang Pencipta (Allah) dibuat “seimbang”, misalnya fakta-fakta berikut:

Jumlah kata dihitung dari teks arabnya:

Jumlah Kata Yang Berlawanan

Hidup (al-haya_h): 145
Mati (al-mawt) : 145

Perbuatan baik (ash-sha_liha_t) : 167
Perbuatan buruk (as-sayyi’a_at) : 167

Dunia (ad-dun-ya_) : 115
Akhirat (al-a_khirah): 115

Ucapan terang (al-jahr): 16
Ucapan tersembunyi (al-alaniyah): 16

Jumlah Kata Yang Berhubungan

Syaitan (syaytha_n) atau (syaya_thi_n): 80
Malaikat (mala_ikah) atau (malak) : 80

Mereka berkata (qa_lu_) : 332
Katakanlah! (qul) : 332

Kecintaan (al-muhabbat): 83
Keta’atan (ath-tha’aat): 83

Hidayah (al-hida_yah): 79
Rahmat (ar-rahmat) : 79

Keselamatan (as-salaam) : 50
Kebaikan (ath-thayyibaat): 50

Kesukaran (asy-syaddah) : 102
Kesabaran (ash-shabr) : 102

Musibah (al-mushi_bah) : 75
Bersyukur (asy-syukr) : 75

Iblis (al-ibli_s) : 11
Memohon perlindungan Allah (dari iblis) : (al-sti’a_dhatu billaah) : 11

Berkaitan dengan fakta masa

Jumlah kata “jam” : 48
Jumlah kata “hari [tunggal/singular]” (yawm): 365
Jumlah kata “hari-hari (jamak/plural)” : 30
Jumlah kata “bulan” (sahar) : 12
Jumlah kata “tahun” (sanah) dan bentukannya: 19
Jumlah kata “tahun [tunggal/singular]” (al-sanah) : 7
Jumlah kata “tahun-tahun [jamak/plural]” (sanah) : 12

* Begitulah telitinya dan sempurnanya mukjizat yang bernama Al Quran, Allah Ta’ala, di beberapa tempat dalam Al-Quran, telah mencabar manusia untuk menghasilkan kitab yang sama seperti Al-Quran, dan ternyata sehingga ke hari ini, tiada seorang manusia pun yang mampu melakukan perkara tersebut.. sila rujuk surah Al-Isra’ (surah 17) ayat 88, dan surah Ath-Thur (surah 52) ayat 34.. memandangkan cabaran tersebut tidak terjawab, Allah telah mengurangi cabaran tersebut, daripada membuat satu kitab, kepada membuat sepuluh surah sahaja yang seperti Al-Quran.. sila rujuk surah Hud (surah 11) ayat 13, namun sekali lagi cabaran ini tidak terjawab.. dan akhirnya Allah telah mencabar umat manusia untuk menghasilkan satu surah sahaja memandangkan mereka tidak mampu untuk menghasilkan sepuluh surah.. cabaran ini disebut dalam surah Al-Baqarah (surah 2) ayat 23, dan surah Yunus (surah 10) ayat 38.. ternyata, jangankan satu kitab, cabaran untuk menghasilkan satu surah pun tidak dapat dijawab oleh penyair-penyair handalan ‘Arab yang diagung-agungkan dalam masyarakat mereka..  , 

Wallahua'lam

Surat Cinta Tertua Di Dunia

0 comments


Sebuah artifak yang kelihatan seperti Batu Bersurat Terengganu yang dijumpai semasa penggalian arkeologi di sekitar tahun 1889 oleh Profesor Noah Kramer dari Philadelphia University, akhirnya dikenalpasti sebagai satu luahan yang berupa surat cinta. Ianya ditulis dalam bahasa Sumeria, dipercayai wujud sejak 2200 sebelum masehi (SM), ditemui di Lembah Niffer, 150KM dari Kota Baghdad,Iraq dan merupakan surat cinta yang tertua pernah dijumpai iaitu berusia sekitar 4200 tahun. 

Pada awalnya, ahli arkeologi itu menjumpai lebih kurang 70 ribu artifak berbahasa Sumeria yang pada masa itu masih belum dapat diterjemahkan makna tulisannya disebabkan ketiadaan ahli yang pakar dalam bidang tersebut. Hanya 58 tahun kemudian, rahsianya dapat dipecahkan dengan kehadiran Muazzez Longsor dan Hatiz Kyzylaybu, ahli Sumerologi ataupun pakar dalam bidang bahasa Sumeria, yang berbangsa Turki.

Penemuan itu menujukkan surat yang ditulis atas batu tersebut adalah hasil dari seorang pendita utama (High Priest) yang bernama Inanna dan ditujukan buat Raja yang juga suaminya, sebagai hadiah pada malam perkahwinan mereka. Adalah menjadi amalan tradisi bangsa Sumeria untuk si isteri mengarang sebuah puisi cinta buat si suami disaat ingin disatukan 

Berikut ini disertakan terjemahan dari bahasa Sumeria ke bahasa Inggeris yang telah dilakukan oleh 2 orang Sumerologi tersebut, diikuti dengan terjemahannya kedalam Bahasa Melayu (wa le yg terjemah .. kira melayulogi le ye ? keh keh keh)

Bridegroom, dear to my heart,
Goodly is your beauty, honeysweet,
Lion, dear to my heart,
Goodly is your beauty, honeysweet.
You have captivated me,
Let me stand tremblingly before you.
Bridegroom, I would be taken by you to the bedchamber,
You have captivated me,
Let me stand tremblingly before you.
Lion, I would be taken by you to the bedchamber.
Bridegroom, let me caress you,
My precious caress is more savory than honey,
In the bedchamber, honey-filled,
Let me enjoy your goodly beauty,
Lion, let me caress you,
My precious caress is more savory than honey.
Bridegroom, you have taken your pleasure of me,
Tell my mother, she will give you delicacies,
My father, he will give you gifts.
Your spirit, I know where to cheer your spirit,
Bridegroom, sleep in our house until dawn,
Your heart, I know where to gladden your heart,
Lion, sleep in our house until dawn.
You, because you love me,

Give me pray of your caresses,
My lord god, my lord protector,
My Shu-Sin, who gladdens Enlil’s heart,
Give my pray of your caresses.
Your place goodly as honey, pray lay your hand on it,
Bring your hand over like a gishban-garment,
Cup your hand over it like a gishban-sikin-garment.


Wahai Pengantin, kekasih hatiku,
Kebaikan adalah keindahanmu, manisku,
Wahai Singa, kekasih hatiku,
Kebaikan adalah keindahanmu, manisku
Engkau telah menakluki diriku,
Sehinggakan aku gementar didepanmu.
Wahai pengantinku, aku akan dibawa olehmu ke peraduan,
Engkau telah menakluki diriku,
Sehinggakan aku gementar didepanmu.
Wahai singaku, aku akan dibawa olehmu ke peraduan,
Pengantinku, izinkan aku membelaimu,
Belaian berharga dariku lebih nikmat dari madu,
Hingga bilik peraduan itu  dipenuhi madu
Biarkan aku menikmati keindahan dan kebaikanmu,
Singaku, izinkan aku membelaimu,
Belaian berharga dariku lebih nikmat dari madu,
Pengantinku, Kau telah mengambil kesenanganmu dari diriku,
Katakan pada ibuku, dan dia akan memberikanmu hidangan,
Katakan pada ayahku, dia akan memberikanmu hadiah.
Semangatmu, ku tahu di mana untuk kuceriakan semangatmu
Pengantinku, tidurlah dirumah kita sehingga terbit fajar
Hatimu, ku tahu bagaimana untuk menggembirakan hatimu,
Singaku, ttidurlah dirumah kita sehingga terbit fajar.
Dirimu, kerana dirimu mencintaiku,

Berikan ku doa untuk belaianmu,
Wahai tuanku, tuan pelindungku,
Shu-Sin ku, yang menceriakan hati Enlil, 
Berikan ku doa untuk belaianmu.
Tempatmu cantik bagaikan madu, ku berdoa, letakkan tanganmu di atasnya,
Bawakan tanganmu yang bak kain gishban
Tadahkan tangan mu diatasnya bagaikan kain gishban-sikin

Manuskrip ini dan artifak-artifak lainnya kini disimpan di Muzium Arkeologi Istanbul, Turki.

* weyh .. wa main taram je terjemahannya tu .. agak agak kalo salah luorang jangan le amik ati .. atas tu bahasa inggeris dia ada .. terjemahkan je laa ikut kemahuan luorang .. keh keh keh 

Sunday, November 14, 2010

Pelan Pelaksanaan Penerapan Aqidah

0 comments


Realitinya, terdapat beberapa perkara yang perlu diberikan tumpuan secara tegas supaya segala usaha yang dilakukan kearah penerapan aqidah dalam pendidikan akan menghasilkan natijah yang sewajarnya , antaranya :

Kekuatan Ibu Bapa - Faktor terpenting kerana ibu bapa yang memiliki kekuatan ilmu, kemantapan iman dan kesungguhan dalam beramal akan dapat membantu si anak dalam memantapkan kekuatan imandan aqidah, sekaligus ibu bapa akan menjadi contoh dan model yang terawal dan terbaik kepada anak anak.

Kesedaran Ibu Bapa - Kepekaan dan kesedaran tentang betapa pentingnya penanaman aqidah akan dapat menggerakkan segala usaha dan langkah ke arah mendidik dan membentuk anak anak dengan didikan agama yang sewajarnya.

Kefahaman Masyarakat - Kefahaman yang tidak seimbang dikalangan masyarakat terhadap kepentingan penghayatan aqidah dan penerapannya kepada anak anak juga penyebab kepada gagalnya pendidikan Islam. Terdapat dikalangan masyarakat yang melihat dan menilai kepentingan asas asas aqidah dan agama sebagai perkara remeh sahaja dan bukan faktor penentu atau kata putus dalam pembinaan dan pendidikan generasi

Kelemahan Sistem Pendidikan - Sistem yang ada sekarang ini rata ratanya menunjukkan kelemahan yang ketara kerana kejayaan anak anak dinilai melalui kecemerlangan dalam peperiksaan semata mata. Hakikatnya, kecemerlangan itu perlu diperluaskan persepsinya, ia juga mesti meliputi kecemerlangan akhlak, cara hidup dan amal ibadat seseorang disamping kejayaan dalam peperiksaan.

Pandangan Negatif Tentang Pentingnya Ilmu Agama - Perkara yang dilihat sebagai pengancam kepada kejayaan usaha penerapan aqidah dalam pendidikan anak anak. Sewajarnya ilmu agama dianggap sebagai pemangkin kepada keutuhan peribadi anak anak walau dalam bidang apa sekalipun yang diceburinya. Ini adalah kerana Ilmu itu merupakan satu ibadah.

Pengaruh Budaya Keilmuan Barat - Penyebab kepada timbulnya penyakit kepada sebahagian umat Islam semasa. Budaya Keilmuan barat menyelusup masuk melalui kaedah pengajian, silibus dan sebagainya

Berlaku Gejala Songsang Tanpa Penerapan Aqidah - Faktor berlakunya isu isu keruntuhan akhlak dan moral seperti murtad, seks bebas, dadah, penipuan, rompakan dan sebagainya adalah bermula dari lemahnya aqidah dan iman dan lesunya penghayatan agama dalam diri individu terbabit. Disamping itu, tidak dinafikan wujudnya serangan pemikiran dan budaya sonsang dari barat yang menjadi penyumbang kepada berlakunya gejala buruk di kalangan generasi anak anak orang Islam, namun begitu, kelemahan dalaman diri umat Islam adaah punca segala galanya.

Artikel Berkaitan Topik Ini


Didikan Anak - Pengenalan
Beberapa Aspek Pendidikan Yang Diperlukan 
Aqidah Islamiah Asas Pendidikan Dan Pembentukan
Penerapan Aqidah Islamiah Dan Kepentingannya
Pendidikan Menurut Al Quran Dan Sunnah

Pendidikan Menurut AlQuran Dan Sunnah

0 comments


Asas pendidikan aqidah adalah untuk membina keperibadian muslim dan mukmin yang benar benar berwibawa. Dalam Al Quran dan Hadith, terdapat banyak sekali panduan yang memberikan penekanan terhadap hal ini . Bertolak dari apa yang sarankan dalam kitab dan sunnah secara umumnya boleh dirumuskan kepada beberapa inti penting dalam pendidikan dan wajar dikemukakan untuk dipraktikkan oleh anak anak kita. 

Secara ringkasnya, anak anak wajib ditanamkan pendirian BERIMAN dan YAKIN BAHAWA :


 • Pencipta alam sejagat ialah Allah SWT yang Maha Bijaksana.  Kesemuanya dapat dilihat dari kerapian dan aturan yang Allah ciptakan sebagaimana firmanNya, “Sekiranya ada di langit dan di bumi tuhan-tuhan selain Allah, tentulah kedua-duanya itu rosak binasa.” (Surah al-Anbiya: 22)
 • Allah SWT tidak menciptakan alam ini tanpa tujuan atau dengan sia sia, semuanya mempunyai tujuan dan matlamat tertentu . FirmanNya, "Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada Kami?. Maka (dengan yang demikian) Maha Tinggilah Allah Yang Menguasai seluruh alam, lagi Yang Tetap Benar tiada Tuhan melainkan Dia, Tuhan yang mempunyai "Arasy yang mulia" (Surah Al Mukminun : 115-116)
 • Allah SWT menurunkan para Nabi dan Rasul bertujuan untuk mengajar manusia mengenai  Allah SWT . Firman Allah, "Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): "Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah Taaghut". Maka di antara mereka (yang menerima seruan Rasul itu), ada yang diberi hidayah pertunjuk oleh Allah dan ada pula yang berhak ditimpa kesesatan. Oleh itu mengembaralah kamu di bumi, kemudian lihatlah bagaimana buruknya kesudahan umat-umat yang mendustakan Rasul-rasulnya." (Surah An Nahl : 36)
 • Allah Swt menjadikan manusia dengan bertujuan untuk mengenali Allah sebagaimana sifat sifat Nya, juga betujuan untuk mentaati seta mengabdikan hidupnya semata mata kerana Allah. 
 • Syurga adalah balasan ganjaran bagi mukmin yang taat dan patuh kepada Allah sementara neraka pula adalah ganjaran bagi orang orang yang kufur dan ingkar . 
 • Manusia boleh mencapai kebaikan dan kejahatan melalui daya usaha, ikhtiar dan kehendaknya, Tetapi hakikatnya, sesuatu kebaikan tidak dapat dicapai kecuali dengan keizinan dan ketentuan Allah SWT, begitu juga seseorang akan terselamat dari terjerumus ke lembah kejahatan kecuali dengan kehendak Allah SWT.
 • Kemuliaan nama nama Allah (Asma Al Husna) dan berusaha untuk menghayatinya. Dari Abu Hurairah, Rasululllah telah bersabda yang bermaksud "Allah mempunyai 99 nama, seratus kurang satu, tidak ada seorang pun yang menghafalnya melainkan beliau akan masuk syurga, Allah itu witr (ganjil) tidak genap dan menyukai perkara perkara yang witr"
 • Persyariatan undang undang adalah hak mutlak Allah SWT, ianya tidak boleh dilanggari dan dilewati batas batasnya. Satu satunya yang harus bagi orang muslim ialah melakukan ijtihad untuk mengeluarkan hukum hukum dari nas nas syariat Allah SWT dalam batas dan lingkungan yang dibenarkan syariat itu sendiri.
 • Dengan cara memerhati dan menghayati tentang segala makhluk ciptaan Allah SWT, bukannya berfikir tentang Zat Allah. Dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud "Berfikirlah tentang kejadian ciptaan Allah dan jangan kamu berfikir tentang zat Allah kerana kamu tidak dapat menentukan zat Allah sebenarnya"
 • Ibadah hanyalah kepada Allah semata mata, tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu, kerana itulah intipati ajaran dan dakwah para Nabi dan Rasul A.S
 • Perasaan takut hanyalah kepada Allah semata mata dan tidak takut kepada selain dari Allah. Ketakutan tersebut akan mendorong mukmin untuk menjauhkan diri dari perkara perkara yang dilarang dan ditegah oleh Allah SWT.

Seterusnya dengan menjuruskan anak anak dengan AMALAN :

 • Sentiasa berzikir dan mengingatiNya. Berzikir adalah ubat yang paling mujarab bagi jiwa dan hati seseorang mukmin.
 • Bertawakkal kepadaNya dalam semua urusan, ianya akan membangkitkan dalam diri mukmin kekuatan dan kesedaran roh sehingga merasakan perkara perkara berat menjadi ringan .
 • Berasa syukur diatas nikmat dan kurniaanNya yang tidak terhingga banyaknya
 • Sentiasa melakukan amalan taubat dan bermohon keampunan dari Nya
 • Sentiasa bermuraqabah terhadapat Allah SWT samada dalam keadaan terang atau tersembunyi, hakikatnya Allah SWT Maha Melihat dan Maha Mengetahui.

Selain dari itu ibu bapa mempunyai peranan untuk ;

 • Mengenalkan kepada anak anak hukum halal dan haram . Rasulullah mengaskan perkara ini melalui riwayat Ibnu Abbas "Hendaklah kamu taat kepada Allah dan takutlah dari melakukan kemaksiatan kepadaNya, dan perintahkanlah anak anak kamu supaya menunaikan perintah Allah, menjauhi laranganNya, yang demikian itu menyelamatkan kamu dan mereka juga dari neraka Allah"
 • Menerangkan tentang kewajipan solat bermula ketika berusia 7 tahun. Abdullah Ibni Amru Al As telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud "Perintahkanlah anak kamu besolat ketika usianya 7 tahun, dan pukullah mereka dalam usia 10 tahun (jika mereka enggan) dan pisahkanlah anak lelaki dan perempuan dari tempat tidur masing masing"
 • Memupuk adab cintakan Rasulullah SAW, sayang kepada ahli keluarganya (ahlul bait) dan cintakan Al Quran. Dari Ali bin Abi Talib Karamallah Wajhah telah menyatakan Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Ajarkan anak kamu dengan 3 adab penting iaitu cintakan Nabi kamu, sayang kepada keluarganya dan membaca Al Quran, maka sesungguhnya orang orang yang bersama Al Quran, mereka akan berada dibawah naungan arash Allah pada hari kiamat bersama para nabi dan orang orang yang dicintainya.

Apa yang dipaparkan di atas adalah sekadar beberapa contoh keutamaan penerapan aqidah dalam pendidikan dan pembentukan anak anak dan ianya masih perlu diberikan penjelasan yang lebih lanjut dan komprehensif

Artikel Berkaitan Topik Ini


Didikan Anak - Pengenalan
Beberapa Aspek Pendidikan Yang Diperlukan 
Aqidah Islamiah Asas Pendidikan Dan Pembentukan
Penerapan Aqidah Islamiah Dan Kepentingannya
Pelan Pelaksanaan Penerapan Aqidah 

Penerapan Aqidah Islamiah Dan Kepentingannya

0 comments


Sebenarnya isu penerapan aqidah dan aplikasinya dalam konteks pendidikan Islam di Malaysia bukanlah sesuatu yang baru. Di negara ini, ianya sudah mula dipraktikkan beberapa ketika yang lalu terutama setelah munculnya kesedaran yang agak menyeluruh dalam masyarakatumat Islam betapa perlunya Islam dan ajaran ajarannya dijadikan panduan dan landasan hidup semi untuk mencapai kehidupan yang sejahtera dan diredhai Allah SWT. Sedikit sebanyak kesan kesan negatif yang timbul dari penjajahan keatas umat Islam di negara ini dalam tempoh hampir 446 tahun memberi impak yang amat mendalam kepada masyarakat, dimana telah timbul kesedaran betapa perlunya sistem pengajian, silibus dan manhaj pendidikan Islam diberikan nafas baru dan keutamaan yang sewajarnya. Apatahlagi dengan munculnya institusi institusi pengajian agama samada diperingkat tadika. rendah dan menengah bahkan diperingkat institusi pengajian tinggi secara besar besaran diseluruh negara terutama di awal dan pertengahan 80an, dimana ianya menunjukkan bahawa isu pendidikan Islam mula bertapak secara serius bermula dari saat itu. Justeru, isu penerapan aqidah dalam sistem dan silibus pengajian mula menampakkan sinarannya dan ianya terus berlangsung dan berkembang sehingga ke hari ini.

Namun begitu, dalam kerangka memantapkan aqidah dalam sistem pendidikan, persoalan yang dihadapi ialah cabaran semasa yang berlaku dalam masyarakat dan bagaimana pula caranya untuk membina kekuatan penerapan aqidah dan menghadapi cabaran cabaran tersebut. Antara cabarannya ialah :

 • Isu gejala sosial semasa
 • Isu kelemahan sistem pendidikan
 • Isu kefahaman masyarakat tentang Islam

Berasakan cabaran semasa tersebut, beberapa langkah perlu dilaksanakan, antaranya ialah melalui sistem penerapan aqidah dalam proses pendidikan dan pembentukan anak anak. Sehubungan dengan itu, dapat dirumuskan beberapa kepentingan dari pendidikan dan penerapan aqidah kepada generasi anak anak , antaranya :

 • Dapat menjadikan anak anak dibimbing melalui asal fitrah kejadian mereka
 • Aqidah dapat menjelaskan tentang erti dan maksud hidup yang sebenar sebagai khalifah di muka bumi
 • Melalui didikan aqidah, anak anak akan dapat dicernakan wataknya, cara hiduonya dan ibadatnya menurut ketentuan penciptanya.
 • Aqidah yang mantap akan menjadi benteng utama dalam realiti hidup yang akan ditempuhi oleh anak anak pada masa yang akan datang
 • Melalui didikan aqidah, anak anak akan terselamat dari sebarang penyelewengan dan kebejatan akhlak dan moral 
Artikel Berkaitan Topik Ini 

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |