Monday, December 27, 2010

Bawal Putih Masak Kari Tomyam



Kari Tomyam ? ... uuu .. besh besh .. sila le cuba try test tengok .. kalo sedap belasah sampai lupa diri .. kalo tak sedap .. bagi je ke rumah ketua kampung .. keh keh keh


» Bahan-bahan «

  • 2 Ekor Bawal Putih
  • 2 Sudu Besar Minyak Masak
  • 2 Sudu Besar Pes Tomyam
  • 1 Sudu Besar Serbuk kari
  • 1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam
  • 100ml Santan
  • 300ml Air
  • 1 Sudu Teh Gula Pasir
  • 5 Batang Kacang Bendi ( Dipotong )
  • 2 Biji Tomato ( Dipotong Berbaji )
  • 1 Biji Bawang Besar ( Dipotong Berbaji )


» Cara Penyediaannya «

  1. Campur gaulkan serbuk kari dengan sedikit air untuk menjadikannya pes & ketepikan.
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali, tumis pes tomyam bersama pes kari sehingga naik bau.
  3. Tuangkan air & didihkan.
  4. Taburkan serbuk pati ayam dan masukkan bendi, tomato dan bawang besar.
  5. Kemudian masukkan santan dan ikan bawal putih.
  6. Reneh sehingga ikan masak dan hidangkan panas-panas
Moga lepas ni banyak lagi resepi power dari Chef Arm 

0 comments:

Comment here

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |