Kari Tomyam ? ... uuu .. besh besh .. sila le cuba try test tengok .. kalo sedap belasah sampai lupa diri .. kalo tak sedap .. bagi je ke rumah ketua kampung .. keh keh keh
» Bahan-bahan «
- 2 Ekor Bawal Putih
- 2 Sudu Besar Minyak Masak
- 2 Sudu Besar Pes Tomyam
- 1 Sudu Besar Serbuk kari
- 1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam
- 100ml Santan
- 300ml Air
- 1 Sudu Teh Gula Pasir
- 5 Batang Kacang Bendi ( Dipotong )
- 2 Biji Tomato ( Dipotong Berbaji )
- 1 Biji Bawang Besar ( Dipotong Berbaji )
» Cara Penyediaannya «
- Campur gaulkan serbuk kari dengan sedikit air untuk menjadikannya pes & ketepikan.
- Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali, tumis pes tomyam bersama pes kari sehingga naik bau.
- Tuangkan air & didihkan.
- Taburkan serbuk pati ayam dan masukkan bendi, tomato dan bawang besar.
- Kemudian masukkan santan dan ikan bawal putih.
- Reneh sehingga ikan masak dan hidangkan panas-panas
Moga lepas ni banyak lagi resepi power dari Chef Arm
0 comments: