Tuesday, May 12, 2015

Para Ibu Yang Memecahkan Rekod Perubatan Dunia


Ibu , Ibu engkaulah ratu hatiku , bila ku berduka engkau hiburkan selalu ..yiehaa ~!

Menjadi seorang ibu adalah satu pencapaian yang menakjubkan tidak kira dalam apa jua situasi samada keadaan ekonomi, status, usia mahupun kesihatan. Tetapi bagi beberapa kes dari kalangan ibu ini, ianya lebih dari satu pencapaian kerana apa yang mereka hadapi adalah merupakan pengalaman yang sangat unik & hampir mustahil namun ianya menjadi anugerah yang telah tercatat dalam sejarah perubatan.

Dari ibu paling muda di dunia kepada yang paling tua, ibu yang paling kecil saiz badan nya serta jumlah bayi yang dilahirkan dalam kehamilan tunggal, berikut adalah rekod ibu-ibu yang paling ohsem di dunia.

Kelahiran Bayi Yang Paling Banyak Dari Satu Kehamilan


Seorang warga Amerika, Nadya Suleman, atau nama julukannya 'Octomom', menjadi terkenal setelah beliau melahirkan seramai 8 orang bayi kembar pada bulan Januari 2009. 


Beliau yang ketika itu, seorang ibu tunggal berumur 33 tahun, dikenalpasti sebagai satu satunya kes kelahiran kembar 8 dimana kesemua bayi tersebut berjaya melepasi tahap satu minggu kritikal selepas kelahiran. 

Bayi bayi tersebut telah diberi nama Noah, Jonah, Jeremiah, Josiah, Isaiah, Makai, Nariyah and Maliyah.

Nadya atau nama sebenarnya Natalie, telahpun mempunyai seramai 6 orang anak sebelum itu. Kesemua 14 orang anaknya ( termasuk kembar 8 ) dilahirkan melalui kaedah rawatan kesuburan in vitro, yang telah mencetuskan perdebatan hangat tentang teknologi rawatan tersebut. Lembaga Perubatan California akhirnya mengambil keputusan untuk membatalkan lesen para doktor yang terlibat.

p.s : sebenarnya banyak kontroversi yang mewarnai kehidupan beliau termasuk pekerjaannya . Boleh baca lebih lanjut dari sumber

====

Ibu Yang Paling Prolifik

Bilangan anak yang paling ramai dalam sejarah perubatan sebagaimana yang telah dicatatkan oleh Guiness World Record,  adalah seramai 69 orang.

Ibu tersebut, yang merupakan isteri pertama seorang petani dari Shuya, Russia, hanya dikenali dalam sejarah sebagai isteri kepada Feodor Vassilyev. 

Puan Vassilyev yang hidup pada kurun ke 18, hamil sebanyak 27 kali dimana 16 darinya adalah kelahiran kembar, 7 kelahiran kembar tiga dan 4 kelahiran kembar 4.

Pautan lain : wikipedia

====

Yang Paling Muda

Seorang kanak kanak yang berasal dari Peru, Lina Medina, dicatatkan sebagai ibu yang paling muda apabila melahirkan ketika beliau hanya berumur 5 tahun 7 bulan dan 21 hari, sebagaimana yang dilaporkan dalam Jurnal La Presse Médicale. Kejadian ini berlaku pada bulan May 1939.

Menurut para doktor yang merawatnya, pada awal dianogsis, mereka menyangka perut Lina yang membengkak adalah disebabkan oleh kehadiran tumor namun akhirnya mereka mendapati beliau sebenarnya hamil 7 bulan.

Medina selamat melahirkan seorang bayi lelaki namun terpaksa melalui pembedahan Caesarean lantaran tulang pelvisnya yang sangat kecil.

Dalam laporan yang sama, Medina mula didatangi kitaran haid ketika berusia 8 bulan walaupun ada laporan lain yang mengatakan beliau lebih tua sedikit dari itu.

Menurut laman Snopes.com, bapanya telah ditangkap dan dipenjara kerana disyaki telah melakukan perbuatan sumbang mahram walau bagaimanapun, dibebaskan tidak lama kemudian kerana tidak ada bukti untuk menyabitkan beliau dengan tuduhan tersebut. Tiada laporan lanjut yang mendedahkan siapa sebenarnya bapa kepada anak yang dilahirkan Lina Medina.

====

Yang Paling Berusia 

Wanita yang paling berumur ketika melahirkan, berasal dari negara India yang dikenalpasti sebagai Omkari Panwar,  memberi kelahiran kepada sepasang anak kembar, ketika berusia 72 tahun. Kejadian ini diberitakan berlaku pada bulan Jun 2008. 

Beliau mendapat bayi kembar -seorang lelaki dan seorang perempuan - melalui rawatan kesuburan in-vitro dan terpaksa bersalin  melalui kaedah C-section, seperti yang diberitakan oleh ABC News

Omkari Panwar bersama suaminya, 75thn, sebelum kelahiran kembar itu, telah pun mempunyai 2 orang anak dan 5 orang cucu.

====

'Lelaki' Pertama Yang Bergelar Ibu 

Thomas Beatie, yang merupakan seorang transgender dari Oregon, menjadi 'lelaki' pertama hamil dan melahirkan anak pada 2008.

Beatie - seorang jurucakap awam, penulis dan peguam untuk isu isu seksualiti dan transgender- sebenarnya dilahirkan sebagai seorang perempuan dan telah melalui proses pembedahan dada dan terapi testosterone namun memilih untuk mengekalkan sistem kesuburannya.

Beliau memilih untuk hamil memalui kaedah persenyawaan buatan (artificial insemination) menggunakan sperma yang diderma, lantaran isterinya, Nancy, telah menjalani hysterectomy (pembuangan rahim) dan tidak mungkin dapat melahirkan.

Beatie setakat ini telah berjaya melahirkan seramai 3 orang anak menurut laporan dari laman web nya sendiri. 

===

Ibu Yang Paling Kecil 

Stacey Herald hanya mempunyai ketinggian 2 kaki 4 inci (71cm), namun itu tidak menghalangnya untuk melahirkan seramai 3 orang anak, walaupun telah diberi amaran oleh doktornya betapa kehamilan itu amat membahayakan nyawanya.

Stacey yang berasal dari Dry Ridge - Kentucky, menghidap osteogenesis imperfecta- OI, atau penyakit tulang rapuh (brittle bone disease), penyakit genetik yang mengakibatkan tulang menjadi rapuh dan mudah patah.

Doktor bagaimanapun telah menasihatkan Stacey untuk tidak lagi hamil kerana tulang pelvis nya sangat kecil dan janinnya tidak mempunyai ruang yang cukup untuk berada disamping organ dalamannya.

Menurut laporan dari ABC News, anak sulung dan anak bongsunya juga mengalami penyakit gangguan tulang manakala anak ke dua beliau tumbuh sebagai manusia normal. 

0 comments:

Comment here

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |