Saturday, January 8, 2011

Kek Lapis Keju Berkopi



Kek le plak .. perghhh .. makin terancam selera .. lelama .. mau bungkus kedai kek .. kah kah kah


* Bahan-bahan : -

  • 1 Biji kek Span Coklat ( 15cm )
  • 250g Krim Keju
  • 2 Sudu Teh Serbuk Gelatin
  • 3 Sudu Besar Gula Pasir
  • 20ml Air
  • 50ml Susu Sejat ( Disejukkan )
  • 1 Sudu Teh Coffee Emulco
  • 100g Pisang ( Dihiris )


* Cara Penyediaannya : -

  1. Letak air dalam mangkuk kecil tahan panas dan taburkan serbuk gelatin dan biarkan selama 5 minit.
  2. Potong kek secara mendatar menjadi tiga lapisan.
  3. Letak mangkuk dalam periuk air yang mendidih perlahan.kacau sehingga gelatin larut, angkat dan biar suam.
  4. Pukul Krim keju hingga lembut.
  5. Masukkan gula pasir dan putar lagi hingga ringan.
  6. Tuangkan susu cair dan pukul sebati, campurkan gelatin dan pukul lagi.
  7. Masukkan coffee emulco ke dalam krim keju.
  8. Alas dasar acuan kek dengan kek span.Atur pisang diatasnya.
  9. Ratakan separuh adunan krim keatas pisang.
  10. Tutup dengan sekeping kek lagi.Atur pisang lagi dan ulangi dengan krim keju.
  11. Akhir sekali letak lapisan kek diatasnya.
  12. Balut acuan kek dengan pembalut plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam

0 comments:

Comment here

 

Disclaimer

Segala terbitan, rencana, artikel, gambar, rujukan, info, sketsa dan segala bentuk material lain adalah hanya sebagai bahan yang wa kumpul, salin, baca, dengar, tonton samada dari media internet ataupun televisyen dengan bertujuan untuk disimpan sebagai rujukan sendiri dan bukan bersifat komersial .

Wa berlepas diri dari pertanggungjawaban diatas segala maklumat, pandangan , coretan, kritikan dan ketepatan fakta yang mana benar sewaktu ia diterbitkan .. Pembaca adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rujukan lain sekiranya terdapat percanggahan yang meragukan .. harap maklum .. adios .. Karmic Luv Ye Oll ~!!

Sembang Sampai Lebam

FeedCount

Facebook Page

Statistik

Followers

| Karmic's © 2011. All Rights Reserved | Template Style by Karmic | Design by Planet Gedobah | Back To Top |