Kek le plak .. perghhh .. makin terancam selera .. lelama .. mau bungkus kedai kek .. kah kah kah
* Bahan-bahan : -
- 1 Biji kek Span Coklat ( 15cm )
- 250g Krim Keju
- 2 Sudu Teh Serbuk Gelatin
- 3 Sudu Besar Gula Pasir
- 20ml Air
- 50ml Susu Sejat ( Disejukkan )
- 1 Sudu Teh Coffee Emulco
- 100g Pisang ( Dihiris )
* Cara Penyediaannya : -
- Letak air dalam mangkuk kecil tahan panas dan taburkan serbuk gelatin dan biarkan selama 5 minit.
- Potong kek secara mendatar menjadi tiga lapisan.
- Letak mangkuk dalam periuk air yang mendidih perlahan.kacau sehingga gelatin larut, angkat dan biar suam.
- Pukul Krim keju hingga lembut.
- Masukkan gula pasir dan putar lagi hingga ringan.
- Tuangkan susu cair dan pukul sebati, campurkan gelatin dan pukul lagi.
- Masukkan coffee emulco ke dalam krim keju.
- Alas dasar acuan kek dengan kek span.Atur pisang diatasnya.
- Ratakan separuh adunan krim keatas pisang.
- Tutup dengan sekeping kek lagi.Atur pisang lagi dan ulangi dengan krim keju.
- Akhir sekali letak lapisan kek diatasnya.
- Balut acuan kek dengan pembalut plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam
0 comments: