Oret .. wa terus quote kata Chef Arm ..
Erm hari ni saya akan berikan resipi iaitu Spageti Berempah Ala Melayu, dimana resipi ini juga anda semua boleh dapatkan pada Buku Resipi Chef Arm yang berjudul Cita Rasa Fusion 60 Resipi Chef Arm Terbitan Buku Prima ( Kumpulan Karangkraf ).
☺ Bahan-bahan ☺
- 500g Spageti ( Direbus & Ditoskan )
- 1 Pokok Sawi ( Dikerat-kerat )
- 300g Daging Kisar
- 150g Udang Segar
- 5 Biji Tomato ( Dipotong Dadu )
- 1 kuntum Bunga Kantan ( Dikisar )
- 10 Biji Bawang Merah ( Dikisar )
- 6 Ulas bawang putih ( Dikisar )
- 2cm Halia ( Dikisar )
- 1cm Lengkuas ( Dikisar )
- 1 batang Serai ( dikisar )
- 5 Sudu Besar minyak Masak
- 1 Sudu teh Ketumbar ( Dikisar )
- 1 sudu Teh Jintan Manis ( Dikisar )
- 1 Sudu Teh Jintan Putih ( Dikisar )
- Sedikit Air Asam Jawa
- 2 Sudu Teh Garam
- 2 Sudu Teh Gula
- 1 Sudu Teh Serbuk Lada Hitam
- 5 Sudu Besar Sos Tomato
☻ Cara Penyediaannya ☻
- Daging dan udang dibersihkan terlebih dahulu.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi, kemudian masukkan daging dan udang.
- Masukkan air asam jawa.biarkan mendidih, kemudian masukkan sawi, tomato, garam, gula, lada hitam dan sos tomato.
- setelah masak, masukkan spageti yang telah direbus, kemudian gaul sebati.
perghh ... bahan punya le banyak .. cara dia 4 step je ... huhuhu .. sempoi
0 comments: