yeah .. resepi seafood dari Chef Arm .. Kepah .. bukan Che' Pah tau .. Tipah pon bukan .. huhu
» Bahan-bahan «
- 3 Biji Tomato ( Dipotong Dadu )
- 450ml Air
- 1 Ulas Bawang Putih ( Diketuk )
- 1 Tangkai Cili Kering ( Dihiris Halus )
- 3 camca Besar Minyak Zaitun
- 600g Kepah
- 1 Camca Besar serbuk Pati Ikan Bilis
- 2 Tangkai Daun Pasli ( Dihiris Halus )
- 1 Tangkai Daun Ketumbar ( Dihiris Halus )
- 1 Camca Teh Garam
- 1 Camca Teh Gula
» Cara Penyediaannya «
- Panaskan minyak zaitun, kemudian tumiskan bawang putih bersama cili kering hingga naik bau.
- Setelah itu, masukkan kepah dan dikacau rata.
- Kemudian masukkan tomato dan dikacau rata.
- Masukkan air dan biarkan seketika.Setelah mendidih masukkan garam, gula dan serbuk pati ikan bilis.
- Mereneh sup sehingga kulit kepah terbuka sendiri.
- Kemudian masukkan daun ketumbar dan daun pasli.gaul sebati dan siap untuk dihidangkan.
0 comments: